Žestoki sukobi u Kairu

Izvor: TvojPortal.com, 17.Dec.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoki sukobi u Kairu

Izvor:GlasAmerike Sukobi između egipatskih policajaca i demonstranata koji ih gađaju kamenicama ušli su u drugi dan, sa osmoro mrtvih i više od 300 povređenih.


Egipatski vojnici bacali su kamenje na demonstrante sa krova jedne zgrade u Kairu, nedaleko od parlamenta, i koristili vodene topove kako bi rasterali masu. Da bi se zaštitili, demonstranti koji zahtevaju okončanje vojne vladavine podigli su barikade.
Egipatski premijer Kamal el-Ganzuri rekao je u govoru >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << održanom preko televizije da snage bezbednosti pokušavaju da zaštite zgrade.
Mnogi Egipćani žele samo da se sa nasiljem prestane.
„Situacija je haotična. Zbog takve situacije više ne možemo da radimo i vojska bi trebalo da na mudar način interveniše među demonstrantima i zaustavi to“, rekao je stanovnik Kaira Ehab Abdel Salam.
Nasilje se odvija dok Egipćani iščekuju zvanične rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora, održanog ove nedelje. Po svemu sudeći, islamističke stranke će učvrstiti svoju već stečenu ubedljivu prednost.
Očekuje se da će izborni funkcioneri do nedelje objaviti definitivne rezultate.
Među poginulima u jučerašnjim sukobima je i jedan viši sveštenik. Više stotina demonstranata bacalo je kamenice i flaše sa benzinom na vojne policajce koji su uzvratili vodenim topovima i pucnjevima. Nije poznato da li su koristili gumene metke ili bojevu municiju.
Egipatski vojni savet ranije je saopštio da će predati vlast kada krajem juna bude izabran novi predsednik, posle niza parlamentarnih izbora koji će biti sprovedeni u fazama.

EgipatsukobiKAIRO

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.