Zeman: Za azil nisu dovoljna ratna stradanja, već i politički progon

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jan.2016, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: Za azil nisu dovoljna ratna stradanja, već i politički progon

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da za dobijanje azila nije dovoljno da neko beži od ratnih razaranja, već da mora da dokaže da je u svojoj zemlji politički progonjen.

"Činjenica da izbeglica dolazi iz zemlje gde je rat još ne može da bude automatski razlog da dobije azila u Češkoj. Svaki izbeglica koji traži azil mora još da dokaže da ga u njegovoj zemlji progone zbog njegovih stavova", rekao je danas Zeman u Brnu tokom posete Južnoj Moravskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Češki predsednik, poznat po tome da odbija sve muslimanske izbeglice, rekao je da je proučio Ženevske konvencije i da bi se, po njegovom tumačenju, drastično smanjio broj izbeglica koji uopšte mogu da dobiju azil u Češkoj.

"Ubeđen sam da će se naredne godine preliti izbeglički talas i preko Češke zbog restriktivnih mera Bavarske i Austrije. Kada već budu u Češkoj, zaštita granica neće pomoći i u pritvoru mogu da budu do 580 dana. To nije ništa simpatično", rekao je Zeman.

Češki predsednik je rekao da je umesto puštanja izbeglica u zemlju bolje uvesti efikasniju zaštitu granica kombinovanim patrolama vojske i policije, uz aktivne rezerviste.

"Svi saosećamo s izbeglicama, ali činjenice potvrđuju da su 80 odsto među njima zdravi muškarci koji bi trebalo da ratuju za slobodu svoje zemlje. A ako su iz zemlje u kojoj se ne ratuje, onda bi trebalo da rade za svoju zemlju a ne da je napuštaju", rekao je Zeman.

Češki predsednik istakao je da je jedino rešenje izbegličke krize hitna masovna deportacija ekonomskih imigranata i onih koji šire mržnju.

Prema podacima visokog komesarijata UN za izbeglice, prošle godine u Evropu je preko Sredozemnog mora stiglo 985.704 izbeglica, među njima 58 odsto muškaraca, dok su 42 odsto bili žene i deca. Prema najnovijim podacima, udeo muškaraca se smanjio na 50 odsto.

"Neki me optužuju da širim strah, mržnju ili paniku, ali ti političari mene podsećaju na češke turiste koji se mirno kupaju na plaži Tajlanda u vreme kada je na horizontu neupadljiv talas koji se zove cunami", rekao je Zeman.

Na Zemanovo tumačenja međunarodnog prava reagovao je šef Organizacije za pomoć izbeglicama Martin Rozumek koji je rekao da se Ženevska konvencija, osim političkog progona, tiče još četiri razloga, kao i da zaštitu obezbeđuje i evropsko zakonodavstvo.

"Tiče se i progona na osnovu veroispovesti, rase, narodnosti i socijalne grupe. Evropska povelja zaštite ljudskih prava koju je Češka usvojila i unela u svoje zakone ima za cilj da štiti žrtve oružanih sukova, nečovečnog pristupa i mučenja", rekao je Rozumek.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.