Zatvoreni aerodromi u delovima Španije, Portugala i Italije

Izvor: S media, 09.Maj.2010, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreni aerodromi u delovima Španije, Portugala i Italije

Oblak vulkanskog pepela sa Islanda se danas pomerio ka jugu Francuske, Švajcarskoj, Italiji, Portugaliji i Nemačkoj, zbog čega su aerodromi širom Evrope zatvarani, a letovi otkazivani.

Prognostičari predvidjaju da će se tokom noci oblak raširiti i na južne delove Nemačke, Češku i Austriju, prenela je agencija Asošieted pres.

Sa slabljenjem vulkanske aktivnosti očekuje se raščišćavanje oblaka, tako da bi nebo iznad Altantika uskoro trebalo da bude vidljivo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Očekujemo da će kiša rašičistiti oblak, tako da će od njega ostati samo jedan mali deo u ponedeljak ujutru", izjavio je Danijel Grestgraser iz švajcarske meteorološke službe.

Prema njegovim rečima, u narednih 24 sata ne bi trebalo do dodje do naleta novog pepela.

Oblak pepela je, kako se pomerao, primorao aerodormske službe da zatvore aerodrome za avio-saobraćaj prvo na severu Italije, a potom i u Nemačkoj - u Minhenu i Štutgradu.

Zbog zatvaranja nemačkih aerodroma švajcarske avio-kompanije su otkazale 16 letova, pretežno za Nemačku, ali i za Budimpeštu i Amstredam.

Nekoliko aerodroma, medju kojima i aerodrom u Beču, danas su bili zatvoreni, a bez avio-saobraćaja bili su i delovi Španije i Portugala. Na portugalskim aerodormimma su otkazana 223 leta.

I nebo nad Irskom nije dozvoljavalo avio-saobraćaj, tako da je u toj zemlji bilo zatvoreno pet aerordoma, uključujući tri najveća - u Dablinu, Šenonu i Korku.

Meteorolozi kažu da će, sve dok ne dodje do prestanka aktivnosti vulkana Ejafjalajokul, kretanje oblaka pepela zavisti od vetrova. Erupcija vulkana ne prestaje od 13. aprila.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog vulkanskog pepela zatvoreni aerodromi na severu Italije

Izvor: NaDlanu.com, 09.Maj.2010

RIM, 9. maja 2010. (Beta-AFP) - Deo vazdušnog saobraćaja na severu Italije u nedelju pre podne je zatvoren zbog širenja oblaka sa vulkanskim pepelom sa Islanda. Civilna avijacija saopštila je da se zatvaranje saobraćaj odnosi na veći deo aerodroma na severu zemlje, uključujući i aerodrome u...

Nastavak na NaDlanu.com...

Pepeo vulkana zatvorio i hrvatske aerodrome

Izvor: Mondo, 09.Maj.2010

Oblak vulkanskog pepela sa Islanda se proširio iznad južne Francuske, Švajcarske i severne Italije ali i Hrvatske, pa su zatvoreni mnogi aerodromi.

Nastavak na Mondo...

Vulkanski pepeo se ponovo širi; zatvoreni aerodromi na severu Italije, Splitu i Zadru

Izvor: AutoBrief.com, 10.Maj.2010, 00:13

Avio-saobraćaj na severu Italije, ali i rimski "Fjumićino" zatvoreni su zbog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda, koji se iz Španije pomerio ka Italiji.  Kako je saopštila Evropska agencija za kontrolu avio-saobraćaja, očekuju se novi poremećaji u aviosaobraćaju ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.