Zatvorena birališta u Nemačkoj: Ankete pokazuju da je Merkelova stranka dobila izbore

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2017, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena birališta u Nemačkoj: Ankete pokazuju da je Merkelova stranka dobila izbore

U Nemačkoj je jutros u 8 sati počelo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji istorijski četvrti mandat, dok bi u Bundestag po prvi put posle više od pola veka mogli da uđu ultradesničari.

Prema anketama, konzervativni blok Merkelove na putu je da ostane najveća poslanička grupa, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi moglo da joj bude teže nego ranije da formira vladajuću koaliciju.

Nemačka danas bira 19. saziv Bundestaga, a birališta će biti otvorena 8 do 18 časova.

Pravo glasa ima 61,5 miliona ljudi, a prve procene biće poznate već nakon zatvaranja birališta.

Prema anketama, ubedljivu prednost ima Angela Merkel i njen CDU, a gotovo izvesno u parlament ulaze i ultradesničari iz AfD-a.

18.05 Izlazne ankete agencije Infratest pokazuju krah velikih partija. U Bundestag ulazi šest lista, a matematički i politički ostaju moguće samo dve koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili Jamajka koalicija (CDU/CSU, FDP, Zeleni).

Evo projekcija:

Demohrišćani (CDU/CSU) 32,5

Socijaldemokrate (SPD) 20,0

Alternativa za Nemačku (AfD) 13,5

Liberali (FDP) 10,5

Zeleni 9,5

Levica 9

16.45  Glasanje protiče mirno, uočena je gužva ispred štabova gde građani strpljivo stoje u redu da daju svoj glas.

16:15 Zbog nešto manje izlaznosti (do 14:00 - 41,1%), neke partije postaju nervozne, prenose nemački mediji. Postoji mogućnost da desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD) možda osvoji veći broj glasova nego što se očekivalo.

15:43 Izlaznost ipak manja nego 2013. Do 14:00 na izborima u Nemačkoj glasalo 41,1% birača (2013. – 41,4%)

14. 38 Nemačka kancelarka Angela Merkel pristigla je na biračko mesto u Berlinu, gde je obavila svoju građansku dužnost. Ona je na glasanje došla u društvu supruga Joakima Sauera.

13.15 Najvareniji pratilac izbora u Nemačkoj je Izrael. Nemačka vlada koja pokazuje solidarnost s Izraelom može da nastavi da ga snabdeva podmornicama i obaveštajnim podacima, da pomogne da se odbace antiizraelske mere u UN i ponekad antisemitske sankcije u EU. Ako se tome dodaju rast trgovine i turizma, objektivni posmatrač može da shvati zašto su ti izbori važni za Izrael.

13.00 Frank Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke, glasao je zajedno sa suprugom u Berlinu.

10.30 Svoju građansku dužnost na parlamentarnim izborima u Nemačkoj obavio je i Martin Šulc, kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke. Inače, Šulc je glavni izazivač Angele Merkel, i veruje se da se na ovim izborima vodi oštr bitka između njega i sadašnje kancelarke.

Na izbore izlazi više od 60 miliona Nemaca, a na glasanje je pozvano i oko oko šest miliona Nemaca, migrantskog porekla, od kojih je 1,3 miliona turskog porekla, kao i veliki broj Rusa, Poljaka i Rumuna sa nemačkim državljanstvom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlazne ankete: Angela Merkel pobedila na izborima

Izvor: RTS, 24.Sep.2017

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je četvrti mandat, nakon što su njena partija CDU i sestrinska stranka CSU osvojile 32,9 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju ankete posle zatvaranja biračkih mesta. Prema tim podacima, u Bundestag ulazi i desničarska AFD. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.