Zatvorena birališta u Nemačkoj: Može li Angela do istorijskog mandata?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena birališta u Nemačkoj: Može li Angela do istorijskog mandata?

U Nemačkoj je jutros u 8 sati počelo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji istorijski četvrti mandat, dok bi u Bundestag po prvi put posle više od pola veka mogli da uđu ultradesničari.

Prema anketama, konzervativni blok Merkelove na putu je da ostane najveća poslanička grupa, ali bi moglo da joj bude teže nego ranije da formira vladajuću >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koaliciju.

Nemačka danas bira 19. saziv Bundestaga, a birališta će biti otvorena 8 do 18 časova.

Pravo glasa ima 61,5 miliona ljudi, a prve procene biće poznate već nakon zatvaranja birališta.

Prema anketama, ubedljivu prednost ima Angela Merkel i njen CDU, a gotovo izvesno u parlament ulaze i ultradesničari iz AfD-a.

16.45  Glasanje protiče mirno, uočena je gužva ispred štabova gde građani strpljivo stoje u redu da daju svoj glas.

16:15 Zbog nešto manje izlaznosti (do 14:00 - 41,1%), neke partije postaju nervozne, prenose nemački mediji. Postoji mogućnost da desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD) možda osvoji veći broj glasova nego što se očekivalo.

15:43 Izlaznost ipak manja nego 2013. Do 14:00 na izborima u Nemačkoj glasalo 41,1% birača (2013. – 41,4%)

14. 38 Nemačka kancelarka Angela Merkel pristigla je na biračko mesto u Berlinu, gde je obavila svoju građansku dužnost. Ona je na glasanje došla u društvu supruga Joakima Sauera.

13.15 Najvareniji pratilac izbora u Nemačkoj je Izrael. Nemačka vlada koja pokazuje solidarnost s Izraelom može da nastavi da ga snabdeva podmornicama i obaveštajnim podacima, da pomogne da se odbace antiizraelske mere u UN i ponekad antisemitske sankcije u EU. Ako se tome dodaju rast trgovine i turizma, objektivni posmatrač može da shvati zašto su ti izbori važni za Izrael.

13.00 Frank Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke, glasao je zajedno sa suprugom u Berlinu.

10.30 Svoju građansku dužnost na parlamentarnim izborima u Nemačkoj obavio je i Martin Šulc, kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke. Inače, Šulc je glavni izazivač Angele Merkel, i veruje se da se na ovim izborima vodi oštr bitka između njega i sadašnje kancelarke.

Na izbore izlazi više od 60 miliona Nemaca, a na glasanje je pozvano i oko oko šest miliona Nemaca, migrantskog porekla, od kojih je 1,3 miliona turskog porekla, kao i veliki broj Rusa, Poljaka i Rumuna sa nemačkim državljanstvom.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvorena birališta u Nemačkoj: Ankete pokazuju da je Merkelova stranka dobila izbore

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2017

U Nemačkoj je jutros u 8 sati počelo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji istorijski četvrti mandat, dok bi u Bundestag po prvi put posle više od pola veka mogli da uđu ultradesničari...Prema anketama, konzervativni blok Merkelove na...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.