Zašto kod nas ne uspeva razdvajanje otpada?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto kod nas ne uspeva razdvajanje otpada?

Smanjivanje smeća na ulicama, ali i deponijama, može biti rešeno razdvajanjem otpada u domaćinstvima, a kao način na koji se može uticati na ekološku svest građana jeste upravo informisanje i edukacija o značaju razdvajanja otpada. Međutim, inicijative nekih od novosadskih JKP u pogledu separacije otpada, nisu se dugo održale.

Misli globalno, deluj lokalno – razdvajanjem otpada čuvamo životnu sredinu. Građani koje smo sreli kažu da u svojim domaćinstvima razdvajaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otpad, ali da to nema smisla, s obzirom na to da se tokom odnošenja smeća, ono ponovo meša.

Primarna separacija ili razdvajanje komunalnog otpada odvija se u našim domaćinstvima, školama, poslu, a sve zarad zaštite i očuvanja sredine u kojoj živimo. Stručnjaci kažu da je prednost separacije otpada višestruka - i ekološka i ekonomska.

Jedna od lokacija u gradu na kojoj se nalaze kante za papir, limenke, staklo i pet ambalažu je novosadski Štrand. Kako kažu iz Gradskog zelenila, od početka akcije "Za čistu plažu, vašu ambalažu u reciklažu!" u junu, pa do sada, prikupljene su tri tone korisnog otpada, a građani su savesniji, kada je reč o razdvajanju otpada.

"Kada su u pitanju zakupci lokala, oni su od ove godine ugovorom obavezani da sami odvajaju otpad i oni se toga i drže. Kada su građani u pitanju, moram da napomenem da su tu pomaci vidljivi, iz dana u dan je sve bolja situacija", kaže Ivan Nožinić, savetnik direktora za medija JKP "Gradsko zelenilo".

"Prednost primarne selekcije otpada je u tome što je svakako lakše odvojiti otpad na mestu nastanka, nego u okviru samih postrojenja za deponovanje otpada, to su pre svega deponije. Kada se otpad odvoji u namensku kantu, on ne samo što vrlo lako stigne u fabriku za reciklažu, nego dolazi i u mnogo čistijem izdanju", ukazuje Kristina Cvejanov, menadžer komunikacije kompanije "Greentech".

Veću štetu, nego dobit, kažu u JKP "Čistoća", stvarali su sakupljači sekundarnih sirovina, zbog kojih je projekat primarne separacije otpada u domaćinstvima prekinut. Dodaju i da to preduzeće, kao i grad žele da se taj projekat nastavi.

"Projekat primarne separacije otpada prekinut je upravo iz razloga što je "Čistoća" bila suočena sa velikim problemima. Trpeli smo višemilionske štete na ime oštećenih pet spremnika, a i sav sadržaj koji savesni građani izdvoje, sakupljači sekundarnih sirovina su nam krali", navodi Sofija Mitrović, portparolka JKP "Čistoća".

U odgovoru grada navodi se da je Strategijom upravljanja otpadom za period 2010-2019. godine na teritoriji Srbije predviđeno osnivanje 26 regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom. Jedan od centara, imaće i Novi Sad sa još sedam opština, a Međuopštinska radna grupa za upravljanje otpadom u okviru programa rada za 2015. godinu planirala je izradu dela dokumentacije, te će njenom izradom biti definisano, između ostalog, dugoročno rešavanje načina primarne separacije, podizanje javne sveti i edukacija građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.