„Začarani putnik“ na putu ka „Gremi“

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Začarani putnik“ na putu ka „Gremi“

06.12.2010. -

Opera „Začarani putnik" poznatog ruskog kompozitora Rodiona Ščedrina uvrštena je u kandidate za nagradu „Gremi-2011". Disk je kandidovan za prestižnu nagradu u dve nominacije: „Najbolja opera" i „Najbolje delo savremenog kompozitora u oblasti klasične muzike".

To je veliki uspeh mlade kompanije za snimanje zvuka – u proleće će lejbl «Mariinsky» napuniti tek 2 godine. A opera „Začarani putnik" u izvođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << simfonijskog orkestra, solista i hora poznatog petrogradskog Marijinskog teatra je njegovo tek peto izdanje. Među ranije izdatim diskovima su dela ruskih klasika, između ostalog, Čajkovskog, Rahmanjinova i Šostakoviča.

Rodion Ščedrin s pravom nastavlja ovaj niz, jer njega samog drugi nazivaju živim klasikom. On je autor skoro sto dela, napisanih u svim muzičkim žanrovima: od opera i baleta do pesama. Osobenost stvaralaštva ovog verovatno najpoštovanijeg savremenog ruskog kompozitora je tesna veza s ruskom muzičkom tradicijom. Uopšte, ruski karakter, ruska istorija i književnost je ono što izaziva najveće interesovanje kompozitora. Evo, i „Začarani putnik" je napisan po motivima istoimenog romana istaknutog ruskog pisca XIX veka Nikolaja Ljeskova. Međutim, zanimljivo je da je ova opera, koja govori o sudbini iskušenika iz drevnog manastira, napisana po narudžbini istaknutog američkog dirigenta Lorina Maazela za Nju-Joršku filharmoniju, gde je 2002. godine održana njena svetska premijera. „Ovo delo su mnogi doživeli kao povratak nekadašnje slave ruske opere," napisao je tada američki muzički analitičar. „Priču o monahu Ščedrin je ispričao u istaknuto asketskom, strogom i vrlo uzvišenom maniru, koji opusu obezbeđuje međunarodno priznanje."

U Rusiji se opera pvi put čula u koncertnom izvođenju u peterburškom Marijinskom teatru 2007. godine, a nešto kasnije je na istoj slavnoj bini dobila i scensko ovaploćenje. Po mišljenju autora, delo je steklo potpuno novo zvučanje pod upravom umetničkog rukovodioca pozorišta Valerija Gergijeva.

Gergijev je muzički dodao ovde toliko svog gigantskog energetskog potencijala i mudrosti!, - kaže Rodion Ščedrin. – Imam u vidu dramaturgiju, kontraste, nove osećaje... Beskonačno, beskonačno sam srećan!

Ruska muzička umetnost stalno figurira u nominacijama za nagradu „Gremi", koja se često naziva muzičkim „Oskarom". U toku različitih godina, vlasnici „Gremija" su postali svetski priznati majstori kao što su Mstislav Rostropovič, Jurij Bašmet, Maksim Vengerov i Gidon Kremer, Evgenije Kisin, Vladimir Aškenazi i Mihail Pletnjov. A Valerije Gergijev i Rodion Ščedrin drugi put se kandiduju za „Zlatni gramofončić". Uzgred rečeno, u nominaciji „Producent u oblasti klasične muzike" navedeno je ime još jednog tvorca diska „Začarani putnik" – Džejmsa Malinsona. Po podacima zvaničnog sajta nagrade, Američka akademija za snimanje zvuka istakla je njegov doprinos realizaciji projekta lejbla «Mariinsky» - opere „Persifal" Vagnera i baleta „Romeo i Julija" Prokofjeva. Disk „Persifal" je na primer, u septembru nazvan „Diskom meseca" po verziji BBC Music Magazine.

Na spisak kandidata za nagradu „Gremi" ušao je i ruski pijanista Aleksandar Meljnikov. U kategoriji „Najbolje izvođenje kamerne muzike" nominovan je snimak svih Betovenovih sonata, koje je ruski muzičar realizovao u duetu s nemačkom violinistkinjom Izabel Faust.

Dobitnici nagrade Američke akademije za snimanje zvuka biće proglašeni 13. februara u Los-Anđelesu.

Preuzmite audio fajl

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.