Za zlostavljanje u školama prijava u roku od 24 časa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2019, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zlostavljanje u školama prijava u roku od 24 časa

Sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da osiguraju za sve učenike obrazovanje kao i podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju - navodi se u dopisu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje su dobile sve predškolske i školske ustanove. 

Kako je navedeno za treći nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove u obavezi da podnose prijavu nadležnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.

Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike. Razvijen je i čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvo prosvete: Nulta tolerancija na nasilje u školama

Izvor: RTS, 18.Sep.2019

Sve obrazovne ustanove imaju obavezu da za sve učenike osiguraju podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju, saopštilo je Ministarstvo prosvete. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.