Ministarstvo prosvete: Nulta tolerancija na nasilje u školama

Izvor: RTS, 18.Sep.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo prosvete: Nulta tolerancija na nasilje u školama

Sve obrazovne ustanove imaju obavezu da za sve učenike osiguraju podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
U saopštenju Ministarstva prosvete navedeno je da su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo na obrazovanje za svu decu i učenike, osnove na kojima se zasniva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koncept obrazovanja.

Iz Ministarstva navode da su svim predškolskim i školskim ustanovama uputili dopis sa usvojenim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata, kao i javnih politika koje utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja.
"Razvijen je čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja", navodi se u saopštenju.
Istaknuto je i da su direktori ustanova u obavezi da za treći nivo nasilja podnesu prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obaveste Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.
"Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu", objašnjeno je u saopštenju.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.