Za sada bez dogovora na konferenciji UN o klimi, Brazil izneo nove zahteve

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada bez dogovora na konferenciji UN o klimi, Brazil izneo nove zahteve

Zvaničnici gotovo 200 zemalja koji učestvuju na konferenciji UN o klimatskim promenama u Poljskoj još nisu dogovorili pravila o smanjenju zagađenja pošto je u poslednjem trenutku Brazil izneo nove zahteve.

Posle dve nedelje intenzivnih pregovora u poljskom gradu Katovice, delovalo je da su zvaničnici danas blizu postizanja dogovora o pravilima primene Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, u cilju suočavanja sa zajedničkom pretnjom globalnog zagrevanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navodi Asošiejted pres.

Pregovarači su došli do nacrta sporazuma koji postavlja većinu uslova pod kojima države moraju da prijave svoje nivoe emisije gasova s efektom staklene bašte i aktivnosti na njihovom smanjivanju. Pariski sporazum o klimi postavio je cilj da se do kraja veka spreči rast temperatura u svetu za više od dva stepena Celzijusa, a ako je moguće i za više od 1,5 stepeni.

Međutim, ostalo je da se pravila dalje razrade.

Učesnici konferencije u Katovicama trebalo je da preciziraju kako će zemlje izveštavati o svojim emisijama gasova s efektom staklene bašte, ključnom faktoru koji doprinosi globalnom zagrevanju.

Siromašne zemlje su tražile garancije da će dobiti finansijsku pomoć za smanjenje emisije tih gasova, za prilagođavanje neizbežnim promenama kao što je rast nivoa mora i za nadoknadu već nastale štete.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.