Za pljačke i seksualne napade u Kelnu kriva policija?

Izvor: RTS, 05.Okt.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pljačke i seksualne napade u Kelnu kriva policija?

Počinioci masovnih seksualnih zlostavljanja i pljački prolaznica u novogodišnjoj noći na glavnoj železničkoj stanici u Kelnu nisu delovali prema prethodnom dogovoru, a za eskalaciju je kriva policija, koja nije pravovremeno reagovala, tvrdi kriminalistički veštak Rudolf Eg, čije veštačenje je naručio pokrajinski parlament u Diseldorfu.
To proizlazi iz stručnog veštačenja načinjenog po nalogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamenta savezne pokrajine Severna Rajna – Vestfalija, prenosi Hina današnje navode nemačkih medija.

"Velika većina počinilaca u Keln nije došla sa namerom da počine krivična dela. Do eskalacije je došlo nakon što je masa primetila da policija ne reaguje na pljačke i seksualna napastvovanja žena", stoji u veštačenju uglednog kriminalističkog veštaka Rudolfa Ega, koje je naručio pokrajinski parlament u Diseldorfu.
Navodi se da je Eg u svom veštačenju, čije delove prenose nemački mediji, govorio o teoriji "razbijenog prozora", koja označava stanje u kojem se počinioci lakše odlučuju na neko krivično delo ako znaju da neće biti otkriveni niti procesuirani.
"Upravo se to dogodilo u Kelnu tokom novogodišnje noći. Tek kada su počinioci uvideli da policija ne reaguje, došlo je do eskalacije i masovnog zlostavljanja žena", stoji u stručnoj proceni.
Kancelarija državnog tužilaštva u Kelnu primila je oko 1.200 prijava zbog kaznenih dela počinjenih u novogodišnjoj noći, od čega više od 500 otpada na seksualne delikte.
Hina navodi da je do sada svega nekoliko počinilaca osuđeno zbog događaja u novogodišnjoj noći. Počinioci su skoro isključivo migranti sa područja severne Afrike, a među njima je bilo i mnogo onih koji su tokom 2015. kao izbeglice stigli u Nemačku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Za nasilje u novogodišnjoj noći kriva policija"

Izvor: B92, 06.Okt.2016, 07:24

Počinioci masovnih seksualnih zlostavljanja i pljački prolaznica u novogodišnjoj noći na glavnoj železničkoj stanici u Kelnu nisu delovali prema dogovoru...Za eskalaciju je kriva policija koja nije pravovremeno reagovala, navode nemačkih medija da to proizlazi iz stručnog veštačenja načinjenog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.