Vrhovni sud Španije ne dopušta Žunkerasu da bude evroposlanik

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jan.2020, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud Španije ne dopušta Žunkerasu da bude evroposlanik

Vrhovni sud Španije odbio je da oslobodi katalonskog separatističkog lidera Oriola Žunkerasa, osuđenog na 13 godina zatvora zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, iako je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Bivši potpredsednik katalonske vlade bio je u pritvoru kada je u maju na listi Katalonske republikanske levice (ERC) izabran u Evropski parlament. Zbog toga nije mogao da učestvuje na konstitutivnoj sednici parlamenta i da preuzme >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dužnost.

U oktobru je osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u organizovanju o referenduma o nezavisnosti Katalonije, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda.

Evropski sud pravde je u decembru presudio da je Žunkeras stekao pravo na poslanički imunitet kada je izabran za poslanika EP. Sud je naveo da osobe kao što je Žunkeras, izabrane za poslanike Evropskog parlamenta, "od trenutka proglašenja rezultata uživaju imunitet" da putuju i učestvuju na sednicama EP i da je špansko pravosuđe, ako je procenilo da treba da ga zadrži u pritvoru, trebalo da u najkraćem roku zatraži ukidanje imuniteta od EP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vrhovni sud Španije odbio osloboditi zatvorenog separatistu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jan.2020

Vrhovni sud Španije saopštio je u četvrtak da su obavijestili Evropski parlament da katalanski separatistički lider Oriol Junqueras (Oriol Žunkeras) neće biti pušten iz zatvora kako bi preuzeo svoju poziciju kao poslanik u Parlamentu, uprkos presudi suda Evropske unije u kojoj se navodi da Junqueras...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.