Vrbas: Ekološki pokret za bolju saradnju sa inspekcijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2017, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrbas: Ekološki pokret za bolju saradnju sa inspekcijama

Ekološki aktivisti u Vrbasu, ali i široj okolini slažu se da je stepen zagađenosti Velikog bačkog kanala dostigao vrhunac, a da je reakcija inspekcija na prijave novih zagađenja najčešće spora i neadekvatna. Od početka ove godine Ekološki pokret Vrbas podneo je više od 50 pismenih i usmenih prijava opštinskim, pokrajinskim i republičkim inspekcijama. Ovo je bio povod da se organizuje Okrugli sto na kojem će se razmotriti kako ubrzati rešavanje problema iz ovih oblasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U Vrbasu je održan Okrugli sto na temu uspostavljanja bolje saradnje između civilnog sektora i javnih ustanova u rešavanju ekoloških problema. Vrbas je poznat kao ekološka crna tačka Evrope zbog zagađenog Velikog bačkog kanala, ali još veći problem je nedovoljna komunikacija između građana i inspekcija, kaže Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbas.

"Sam zakon nalaže, posebno inspekcijama koje su u fokusu ovog sastanka, da naprave jednu ozbiljnu saradnju sa svim akterima. S druge strane, mora se napraviti sve ono što bi se moglo nazvati preventivnim radnjama. Inspekcije moraju na terenu vršiti vrlo ozbiljnu procenu rizika, jer se kroz preventivne procene rizika mogu analizirati mogućnost nastanka štete i težine posledica. Zato je neophodno da se blagovremeno obilazi teren i prati situacija," ističe Đurđevac.

Ekološki pokret Vrbas je i ranije pokretao akcije kako bi animirao građane da se češće i na pravi način obraćaju nadležnim inspekcijama zbog slučajeva zagađenja životne sredine. Na skupu u Vrbasu predstavnica civilnog sektora iz Srbobrana Andrijana Milošev iznela je probleme iz svoje opštine.

"Treba Vam papir da biste ušli u neku procedure I da biste dokazali da ste se Vi njima obraćali. Ako je to bilo telefonskim putem, od toga nema ništa. I mi smo učili na teži način, ali smo konačno došli do nekih rezultata," kaže ova aktivistkinja iz Srbobrana.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac kaže da su se stvari nakon više decenija konačno pomerile sa mrtve tačke. Svest građana o važnosti učestvovanja u rešavanju i prevenciji zagađenja naše okoline je sve veća, a nivo ulaganja u dugoročno rešavanje zagađenog velikog bačkog kanala već do sada se meri desetinama miliona evra. Samo u Centralni prečistač otpadnih voda za opštine Vrbas i Kula do sada je uloženo 19 miliona evra.

"Mislim da su građani dobro informisani. Oni su upoznati i sa rešenjima koje su započeta, krenuvši od kanalizacione mreže koja se uveliko radi na teritoriji opštine Vrbas, zatim nastavak izgradnje Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda i na kraju projekat za revitalizaciju Velikog Bačkog Kanala što je svakako jedna krajnja tačka kojoj svi težimo kako bismo imali zdravu životnu sredinu," rekao je Glušac.

Na Okruglom stolu u Vrbasu, pored predstavnika opštinskih inspekcija, prisustvovali su predstavnici „Voda Vojvodine" i inspektori iz pokrajinske vodne inspekcije. Ostaje da se vidi da li će nakon razmene iskustva sa ekološkim aktivistima i predstavnicima civilnog sektora, rešavanje problema teći jednostavnije i brže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.