Izvor: Blic, 20.Jun.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voronjin optužuje EU da spušta gvozdenu zavesu

Odlazeći predsednik Moldavije Vladimir Voronjin optužio je danas EU da prema toj zemlji spušta "gvozdenu zavesu" i pozvao Bukurešt da prekine da deli rumunske pasoše Moldavcima.

"Gvozdena zavesa između naše zemlje i EU, duž rumunsko-moldavske granice i paralelno davanje rumunskog državljanstva su izvori velike opasnosti za Moldaviju i regionalnu stabilnost", izjavio je Voronjin za rusku agenciju Itar-tas.

On je rekao da "EU treba što pre da reši pitanje liberalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << viznog režima sa Moldavijom".

Kišinjev je uveo vize za Rumune i proterao rumunskog ambasadora nakon pobuna zbog pobede komunista na izborima u aprilu.

U Moldaviji od tada vlada politička kriza, pošto je Voronjinovoj Komunističkoj partiji nedostajao jedan mandat za dvotrećinsku većinu neophodnu za izbor predsednika države.

Novi izbori zakazani su za 29. jul.

Voronjin, na vlasti od 2001. godine, ne može da dobije treći predsednički mandat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.