Vojska SAD ubila 19 žena i dece na svadbi u Avganistanu?

Izvor: Blic, 06.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska SAD ubila 19 žena i dece na svadbi u Avganistanu?

Načelnik okruga Deh Bala u Avganistanu je optužio vojsku SAD da je u vazdušnom napadu na svadbeno veselje ubila najmanje 22 osobe, uglavnom žene i decu, ali je američki generalštab odlučno demantovao te navode.

Načelnik okruga Hadži Hameš Gul Šinvari izjavio je da se napad dogodio u istočnoj provinciji Nangarhar i da je meta bila svadba. Prema njegovim rečima ubijena su tri muškarca, a sve ostale žrtve, njih 19, su žene i deca.

"Potvrđujem da je ubijeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 22 osobe, od čega su 19 žene i deca", rekao je on.

Amerièka vojska je odbacila tvrdnje o stradanju civila, navodeæi da je u napadu u Nangarharu ubijeno "nekoliko pobunjenika".

"U okrugu Deh Bala je otkriven veliki broj ekstremista. Koalicione snage su identifikovale ekstremiste u planinskoj oblasti i preciznim vazdušnim napadima ih eliminisale. To nije bila svadba, niti je bilo žene i dece. Nemamo izveštaje o civilnim žrtvama", kaže se u saopštenju američke vojske i dodaje se da je ubijeno između pet i deset militanata.

Visoki zvaničnici u Avganistanu nisu mogli da daju nikakvu potvrdu i naređena je hitna istraga o ovom slučaju. Navodi o novom napadu sa stradanjem civila usledio je samo nekoliko sati pošto je predsednik Avganistana Hamid Karzai naredio istragu o navodima da je juče poginulo 22 civila u napadu amerièke avijacije u susednoj provinciji Nuristan, prenela je DPA.

U saopštenju iz kabineta predsednika, navedeno je da je Karzai naredio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane da sprovedu zajednièku istragu o tom dogaðaju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U vazdušnom napadu stradali civili?

Izvor: B92, 06.Jul.2008

Kabul -- U američkom vazdušnom napadu u avganistanskoj istočnoj provinciji Nangarhar, 23 osobe, uglavnom žene i deca, danas su poginule... Načelnik okruga Haska Mena, Hadži Hameš Gul Šinvari izjavio je da su ubijena tri muškarca, a da su sve ostale žrtave, najmanje njih 20, žene i deca. Američka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.