Izvor: B92, 06.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vazdušnom napadu stradali civili?

Kabul -- U američkom vazdušnom napadu u avganistanskoj istočnoj provinciji Nangarhar, 23 osobe, uglavnom žene i deca, danas su poginule.

Načelnik okruga Haska Mena, Hadži Hameš Gul Šinvari izjavio je da su ubijena tri muškarca, a da su sve ostale žrtave, najmanje njih 20, žene i deca. Američka vojska je odbacila tvrdnje o stradanju civila, navodeći da je u napadu u Nangarharu ubijen "neodređen broj pobunjenika".

"U okrugu Deh Bala je otkriven veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj ekstremista. Koalicione snage su identifikovale ekstremiste u planinskoj oblasti i preciznim vazdušnim napadima ih eliminisale", kaže se u saopštenju američke vojske.

Nov napad sa stradanjem civila usledio je samo nekoliko sati pošto je predsednik Avganistana Hamid Karzai naredio istragu o smrti 22 civila koji su juče poginuli u, takođe, napadu američke avijacije u susednoj provinciji Nuristan, prenela je DPA.

U saopštenju iz kabineta predsednika, navedeno je da je Karzai naredio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane da sprovedu zajedničku istragu o tom događaju.

U međuvremenu su u samobilačkom bombaškom napadu u oblasti koju kontrolišu nemački vojnici u severnoj provinciji Kunduz povređene tri učenice.

Visoki zvaničnik te provincije Abdul Rahman Aktaš izjavio je da su meta napada bili nemački vojnici angažovani na projektima obnove u Kunduzu.

Aktaš je dodao da nemačka vojska nije pretrpela gubitke u tom napadu, kao i da život devojčica nije u opasnosti.

Međutim, portparol nemačke vojske je odbacio da su u napadu bili uključeni nemački vojnici.

Portparol nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu je u međuvremenu potvrdio da su u eksploziji, koja se dogodila na severu Avganistana, dva nemačka vojnika lakše ranjena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.