Vojadžer zabeležio buku izvan Sunčanog sistema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 12:13

Vojadžer zabeležio buku izvan Sunčanog sistema

NASA letelica "Vojadžer 1", najudaljeniji objekat u svemiru koji je čovek ikada stvorio, uočio je zvuke u prostoru izvan Sunčevog sistema i snimio ih.

Jedan je od dva svemirska broda koja su lansirana pre čak 44 godine, "Vojadžer 1" je 2012. godine ušao u međuzvezdani prostor, čime je postao najudaljeniji objekat u svemiru napravljen ljudskom rukom i sada se nalazi van Sunčevog sistema, a instrumenti na svemirskom brodu uhvatili su i snimili konstantan zvuk, prenosi Indipendent.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Naučnici smatraju da je najverovatnije da je u pitanju buka koja dolazi iz prostora izvan granica našeg sistema, a veruje se da zujanje emituju međuzvezdani gasovi ili talasi plazme koji se nalaze u uglavnom praznom prostoru između zvezda.

"Zvuk je veoma slab i monoton, jer se nalazi u uskom frekvencijskom opsegu", rekla je Stela Koh Oker, naučni saradnik u oblasti astronomije na Kornelu, koja je uočila konstantan zvuk.

Nalazi sugerišu da se sa međuzvezdanim gasom događa mnogo više nego što su naučnici ranije mislili. Naučnici nisu sigurni koja aktivnost bi mogla da bude uzrok ove buke, ali pretpostavljaju da je to možda rezultat „termički izazvanih oscilacija u plazmi“.

Istraživači se nadaju da će analizom ovog zvuka doći do zaključaka o tome kako međuzvezdani prostor „komunicira“ sa granicom Sunčevog sistema i kako tu granicu, poznatu kao heliopauza, oblikuje šire međuzvezdano okruženje.

Iako je „Vojadžer 1“ sada nazamislivo udaljen od nas, čak 22 i po milijarde kilometara od Zemlje i ne prestaje da se udaljava, može da nam pošalje informacije.

To je ograničena količina podataka i istraživači primaju od letelice oko 160 bitova svake sekunde, što je mnogo manje od 21 kilobita koje je mogao da emituje kada je krenuo na put 5. septembra 1977.godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vojadžer" zabeležio buku izvan Sunčanog sistema

Izvor: Blic, 11.Maj.2021

NASA letelica "Vojadžer 1", najudaljeniji objekat u svemiru koji je čovek ikada stvorio, uočio je zvuke u prostoru izvan Sunčevog sistema i snimio ih.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.