Vlasti sumnjiče male šaljivdžije za dojave o bombama

Izvor: B92, 19.Okt.2023, 12:42

Vlasti sumnjiče "male šaljivdžije" za dojave o bombama

Francuska vlada preti zatvorom i visokim novčanim kaznama za one koji upućuju pretnje bombama.

Francuski zvaničnici sumnjaju da su mladi i deca možda odgovorni za to. Francuski ministar pravde Erik Dupon-Moreti okrivio je "male šaljivdžije, male klovnove" i obećao da će biti pronađeni i kažnjeni.

Podsetimo, ovo je reakcija zvaničnika na niz lažnih dojava zbog kojih je evakuisano 15 aerodroma, otkazano 130 letova, a Versajska palata bila evakuisana tri puta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u poslednjih pet dana.

Prema francuskom zakonu, takvi pozivi da se kažnjavaju kaznom do tri godine zatvora i novčanom kaznom od 45.000 evra, rekao je on. Dupon-Moreti je kazao da bi roditelji maloletnika mogli da plate nastalu štetu.

"Ne treba nam ovo. U ovom trenutku nam ne trebaju problematična lica, psihoze", rekao je ministar.

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je da su juče upućene lažne pretnje za 17 aerodroma, što je izazvalo evakuaciju 15 aerodroma, otkazivanje 130 letova i mnoga kašnjenja.

"Ova lažna upozorenja nisu loša šala. To su krivična dela", napisao je Bon na Tviteru.

Francuska je od petka uveče podigla bezbednost na najviši stepen nakon što je ubijen učitelj u školi u francuskom gradu Arasu. Glavni osumnjičeni za napad, poznat kao Mohamed M. zakleo se na vernost Islamskoj državi, rekao je francuski tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rikar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.