Vlasti ne dozvoljavaju marš žalosti zbog ubistva Nemcova

Izvor: Radio 021, 28.Feb.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti ne dozvoljavaju marš žalosti zbog ubistva Nemcova

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov demantovao je da je predsednik Vladimir Putin preuzeo ličnu kontrolu nad istragom ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova.

Peskov je u izjavi za radio Komersant FM takođe odbacio mogućnost, na koju je ukazao voditelj programa, da reputacija Kremlja u bliskoj budućnosti pretrpi štetu ukoliko ruska vlada ne otkrije i ne kazni ubice Nemcova.

"Radikalni politikolozi će govoriti da će to naneti štetu reputaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Putina. Ali, u ovom slučaju, uz svo uvažavanje Nemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu pretnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u celini, Nemcov je bio tek nešto iznad prosečnog građanina", naveo je portparol kremlja.

Prema rečima predsednikovog portparola, Putin je odmah obavešten o ubistvo Nemcova ali, suprotno medijskim navodima, nije preuzeo ličnu kontrolu nad istragom ubistva, već je od ministarstva unutrašnjih poslova i nadležnih službi zatražio da formiraju istražni tim.

Peskov je ocenio da je ubistvo Nemcova "monstruozno" i da predstavlja veliku provokaciju, "u tom smislu što se Nemcov protivio ruskoj vladi, politici vođstva Rusije, politici koju podržava ogromna većina Rusa, što je bio pripadnik opozicije", a sve to uoči planiranih protesta opozicije i u vrlo emotivnoj atmosferi povodom dešavanja u Ukrajini.

Boris Nemcov ubijen je sinoć u centru Moskve sa četiri metka u leđa. Napadač je iskočio iz kola dok je Nemcov prelazio most, pripucao, vratio se u kola i pobegao. Osumnjičeni nije pronađen, a jedini svedok ubistva je top foto model iz Kijeva Ana Duritskaja, piše NEWSru.com.

Vlasti ne dozvoljavaju marš žalosti zbog ubistva Nemcova

Organizatori opozicionog protesta "Proleće", koji je trebalo da bude održan sutra u Moskvi, otkazali su protest zbog ubistva jednog od lidera Borisa Nemcova i saopštli da nameravaju da organizuju šetnju posvećenu Nemcovu.

Moskovske vlasti su, međutim, odbacile takvu mogućnost. Zamenik šefa moskovskog komiteta za bezbednost Aleksej Majorov kazao je da marš zbog ekonomske krize u Rusiji se ne može menjati na "akciju žalosti".

Organizatori moraju zvanično da se obrate moskovskoj Vladi. Po zakonu, mi danas nemamo pravo da nešto radikalno menjamo. Zahtev za održavanje akcija se predaje 15, a minimum 10 dana ranije". Marš "Proleće", koji su organizovali, između ostalih, lideri Republičke partije Rusije - Parnas Boris Nemcov i bivši premijer Mihail Kasjanov, kao i opozicionar Aleksej Navaljni, i Mihail Hovorkovski, trebalo je da bude posvećen ekonomskoj krizi u zemlji zbog sankcija i pada cene nafte.

Obama osudio ubistvo Nemcova

Američki predsednik Barak Obama osudio je ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova.

Obama je u saopštenju istakao da je Nemcov brutalno ubijen i pozvao ruske vlasti da sprovedu "hitnu, nezavisnu i transparentnu" istragu kako bi počinioce ubistva izveli pred lice pravde. Kako je preneo AP, Obama je Nemcova nazvao "neumornim advokatom" Rusije, odavši mu priznanje za njegovu borbu protiv korupcije.

Američka agencija podseća da se Obama sa Nemcovom susreo u Moskvi 2009. godine. I američki državni sekretar Džon Keri izajvio je da je "šokiran i da žali" zbog ubistva Nemcova pohvalivši njegov doprinos Rusiji.

Boris Nemcov je posvetio svoj život demokratičnijoj, prosperitetnijoj, otvorenoj Rusiji i jakim vezama između Rusije i njenih suseda i partnera, uključujući i Sjedinjene Američke Države, naveo je Keri u saopštenju.

Američki državni sekretar je istakao da je Nemcov nastojao da reformiše i otvori Rusiju i osnaži ruski narod da ima veću ulogu u urđivanju svoje države. Keri je naveo i da će se njegov odlazak duboko osetiti u Rusiji i širopm sveta.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.