Kremlj: Putin je naredio istagu o ubistvu Nemcova, ali nije tačno da je lično vodi

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Putin je naredio istagu o ubistvu Nemcova, ali nije tačno da je lično vodi

Predsednik Rusije Vladimir Putin osudio je ubistvo lidera opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti Borisa Nemcova i izjavio da smatra da ono ima sve predznake naručenog ubistva i isključivo je provokacija, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da je Putin bio brzo obaviješten i da je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog političara.

Putin je, dodao je Peskov, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naredio bezbednosnim agencijama da sprovedu istragu o ubistvu Nemcova.

Peskov je rekao ruskim agencijama da je moguće da ubistvo Nemcova koje se dogodilo sinoć predstavlja i "provokaciju", s obzirom na planove opozicije da sutra u Moskvi održi veliki protest, preneo je Rojters.

Portparol predsednika Rusije demantovao je da je predsednik Vladimir Putin preuzeo ličnu kontrolu nad istragom ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova, piše jutros ruski portal NEWSru.com.

Peskov je u izjavi za radio Komersant FM takodje odbacio mogućnost, na koju je ukazao voditelj programa, da reputacija Kremlja u bliskoj budućnosti pretrpi štetu ukoliko ruska vlada ne otkrije i ne kazni ubice Nemcova.

Prema rečima predsednikovog portparola, Putin je odmah obavešten o ubistvo Nemcova ali, suprotno medijskim navodima, nije preuzeo ličnu kontrolu nad istragom ubistva, već je od ministarstva unutrašnjih poslova i nadležnih službi zatražio da formiraju istražni tim.

Peskov je ocenio da je ubistvo Nemcova "monstruozno" i da predstavlja veliku provokaciju, "u tom smislu što se Nemcov protivio ruskoj vladi, politici vodjstva Rusije, politici koju podržava ogromna većina Rusa, što je bio pripadnik opozicije", a sve to uoči planiranih protesta opozicije i u vrlo emotivnoj atmosferi povodom dešavanja u Ukrajini.

- Boris Nemcov se šetao centrom Moskve sa jednom ženom kada je na njega, dok se nalazio u blizini Kremlja, sinoć nešto posle 23.00 časa, pucano iz automobila. Nemcov je pogođen sa četiri hica - izjavila je portparolka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Jelena Aleksejeva za rusku televizijsku stanicu "Rusija 24".

Američki predsednik Barak Obama je osudio ovo ubistvo ruskog opozicionog lidera i pozvao rusku vladu da što pre sprovede istragu i da odgovorni budu privedeni pred lice pravde.

Nemcov je bio zamenik premijera tokom mandata predsednika Borisa Jeljcina.

Važio je za ekonomskog reformatora dok je vodio jedan od najvećih ruskih gradova Nižnji Novgorod. Kada je na vlast došao Putin, Nemcov je postao opozicionar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlasti ne dozvoljavaju marš žalosti zbog ubistva Nemcova

Izvor: Radio 021, 28.Feb.2015

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov demantovao je da je predsednik Vladimir Putin preuzeo ličnu kontrolu nad istragom ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova...Peskov je u izjavi za radio Komersant FM takođe odbacio mogućnost, na koju je ukazao voditelj programa, da reputacija Kremlja...

Nastavak na Radio 021...

Medvedev: Otkriti ubice

Izvor: Blic, 28.Feb.2015

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev uputio je saučešće porodici ubijenog lidera opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti Borisa Nemcova i pozvao da što pre budu razrešene okolnosti ubistva...Medvedev je pozvao pravosudne i bezbednosne organe da učine sve da se rasvijetli ovo ubistvo i da se pred lice...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.