Vlada Srbije prelomila – minimalna cena rada 155 dinara po satu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2018, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije prelomila – minimalna cena rada 155 dinara po satu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas, posle sednice Socijalno- ekonomskog saveta (SES), da je Vlada Srbije donela odluku da minimalna cena rada za 2019. godinu bude 155 dinara po satu, što je povećanje od 8,6 odsto.

Sindikati su tražili da povećanje minimalne cene rada bude 10 odsto.

Đorđević, koji je i član SES, rekao je na konferenciji za novinare da Vlada neće da donosi nerealne odluke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Zakonska obaveza Vlade Srbije je da do 15. septembra donese odluku o povećanju minimalne cene rada ukoliko SES ne postigne dogovor o njoj.

Govoreći o penzijama Đorđević je ocenio da bi ubuduće rast penzija trebalo da bude veći od rasta inflacije.

Ministar finansija i član SES Siniša Mali podsetio je da je sada minimalna zarada 24.882 dinara, a da će 2019. godine iznositi 27.022 dinara.

Mali je rekao da se na današnjoj sednici nisu usaglasili oko minimalne cene rada.

"Imamo zajednički stav Vlade Srbije i Unije poslodavaca, nemamo zajednički stav po tom pitanju od strane predstavnika sindikata. Njihov zahtev je i dalje bio povećanje od deset odsto. Ne smatramo da postoji realno obrazloženje za tako nešto", rekao je Mali.

On je rekao da su se trudili da naprave kompromisno rešenje između zahteva jedne i druge strane, s ciljem da se nastavi dinamičan rast i razvoj naše ekonomije i da se iz meseca u mesec smanjuje stopa nezaposlenosti.

Mali je rekao da su se na današnjoj sednici SES usaglasili da "u narednih par godina ciljaju da minimalna potrošačka korpa bude jednaka iznosu minimalne zarade".

Predsedavajući SES i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je i Unija predložila da minimalna cena rada bude 155 dinara po času.

"Poslodavac ne želi da mu radnik živi teško. Poslodavac želi da dobro plati radnika da bi radnik bio zadovoljan na poslu i da bi poslodavac od toga imao još bolje efekte, da bi mogao da investira, jača firmu, da se razvija i zapošljava nove radnike", rekao je on.

Predsednik UGS "Nezavisnost" i član SES Zoran Stojiljković rekao je da u razgovorima sa drugim socijalnim partnerima nije došlo do pozitivnih rezultata kada je u pitanju minimalna cena rada i podsetio da su sindikati tražili povećanje od deset odsto.

Stojiljković je rekao da je dogovoreno da u roku od tri godine minimalna zarada bude povećana i "da stigne vrednost minimalne potrošačke korpe".

"Svi se slažemo oko toga da je minimum dostojanstva upravo ta vrednost. Ako ne budemo išli u tom pravcu ostaćemo bez dobrog dela radne snage", rekao je on.

On je istakao da se govorilo o paketu, a to znači da pored toga što će van snage biti stavljen zakon o smanjenju penzija, da će se to isto desiti sa svim zaposlenima u javnom sektoru, uključujući javno komunalna preduzeća i javna preduzeća.

"Imamo obećanja da ćemo već početkom oktobra moći da kažemo da će doći do osetnijeg rasta zarada zaposlenih u društvenim delatnostima i službama između šest i 12 odsto", rekao je Stojiljković i dodao da im je obećano da će biti urađen sistem platnih grupa i razreda koji je stimulativan i omogućava profesionalno napredovanje zasposlenima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i član SES Ljubisav Orbović rekao je da nisu uspeli da se dogovore oko minimalne cene rada.

On je, međutim, rekao da su Vlada, poslodavci i sindikati prihvatili da minimalna cena rada u narednom periodu dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

"Sa ovom minimalnom zaradom dostigli smo 75 odsto minimalne potrošačke korpe", rekao je Orbović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.