Više od 50 odsto pacijenata zadovoljno inovativnom terapijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 15:48

Više od 50 odsto pacijenata zadovoljno inovativnom terapijom

U Srbiji oko 54 odsto pacijenata koji koriste inovativnu terapiju zadovoljno je njenim efektima, podaci su istraživanja koje je sproveo Biro za društvena istraživanja , a koja su predstavljena na skupu u Beogradu. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić navela je da je u Srbiji na polju inovativne terapije mnogo toga urađeno od 2017. godine, te da za najveći broj bolesti imamo inovativne terapije.

"Zahvaljujući adekvatnom finansijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslovanju države bilo je moguće izdvojiti određena sredstva za inovativne lekove, početkom ove godine doneli smo najveću listu u istoriji sa najvećim iznosom sredstava", kazala je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da se inovativna terapija nabavljala i tokom pandemije, te da su pacijenti i uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji u zemlji mogli da primaju terapiju.

Istakla je da rezultati istraživanja u saradnji sa Udruženjem pacijenata Srbije pokazuju i da 41 odsto ispitanika ne poznaje mogućnost lečenja u inostranstvu, jer su, kaže, zadovoljni uslovima lečenja u Srbiji.

"Mnoge zemlje imaju više inovativnih lekova od Srbije, ali imaju ograničen broj pacijenata, a kod nas ima za sve pacijente ", navela je Radojević Škodrić.

Dodala je da se na listi nalaze i inovativni lekovi za različite stadijume bolesti, te da je cilj da se inovativni lekovi nabave čim se pojave na tržištu.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova - INOVIA Bojan Trkulja rekao je da podaci istraživanja o korišćenju inovativnih terapija, koje je sprovedeno od avgusta do septembra na uzorku od 280 pacijenata, pokazuju da je oko tri odsto njih nezadovoljno efektima terapije.

"Istraživanje je pokazalo šta pacijenti misle o inovativnoj terapiji. Ovo istraživanje pokazalo je ogroman značaj Udruženja pacijenata, jer su pacijenti visoko ocenili informacije koje dobijaju od tog udruženja", kazao je Trkulja.

Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović kazao je da je prevencija najvažnija kako bi se sprečilo dobijanje teških bolesti, a samim tim i smanjio broj pacijenata.

"Udruženje će insistirati na prevenciji. Moramo zajedno da radimo na tome jer ne smemo da imamo ovoliki broj pacijenata", kazao je Pilipović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.