Više od 3.600 slučajeva zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Nemačkoj

Izvor: RTS, 12.Sep.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 3.600 slučajeva zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Nemačkoj

U periodu od 1946. do 2014. godine, najmanje 1.670 katoličkih sveštenika je bilo umešano u 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u Nemačkoj, piše nemački magazin "Špigl".
Katolički sveštenici počinili su 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u Nemačkoj od 1946. do 2014. godine, piše Špigl na svom sajtu.
Nemački magazin navodi da se u izveštaju o seksualnom zlostavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unutar Katoličke crkve u Nemačkoj, u koji je imao uvid, zaključuje da je više od polovine žrtava imalo 13 ili manje godina, i da je većinom reč o dečacima.
U izveštaju, koji su tri univerziteta uradila za Nemačku biskupsku konferenciju, piše da je svaki šesti slučaj uključivao silovanje, a najmanje 1.670 sveštanika je bilo umešano, prenosi AP.
Za sada se Nemačka biskupska konferencija nije oglasila, ali je najavila da priprema odgovor.
Papa pozvao biskupe na razgovor o prevenciji zlostavljanja
Papa Franja zakazao je za februar naredne godine razgovor s predsednicima svih biskupskih konferencija širom sveta a na temu prevencije seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva i zaštite dece.
Papini savetnici najavili su tu odluku danas, a razlog je činjenica da su seksualni skandali u Katoličkoj crkvi doveli u krizu njegovo upravljanje crkvom.
Sastanak koji će biti održan od 21. do 24. februra je prvi takve vrste i signalizira da je seksualno zlostavljanje globalni problem, a ne samo anglo-saksonski, kako su mnogi crkveni lideri dugo isticali, preneo je AP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.