Više od 100 mrtvih u napadu na etničkoj osnovi u Maliju

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2019, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 100 mrtvih u napadu na etničkoj osnovi u Maliju

Više od 100 ljudi poginulo je jutros u napadu na selo etničke zajednice Fulani u centralnom delu Malija, koji su izveli lovci rivalske etničke zajednice Dogoni, saopštile su lokalne vlasti novi bilans stradalih.

Lokalne vlasti su navele da je "okvirni broj" stradalih 115, pošto su pronađena tela nestalih, prenosi Frans pres.

Grupa koja predstavlja Fulane navela je da su među stradalima i trudne žene i mala deca, navodi Asošiejted pres.

U napadu na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << selo Ogosagu ubijen je i njegov starešina i neki od njegovih unuka.

Dogoni optužuju Fulane da podržavaju džihadiste povezane s terorističkim grupama na severu zemlje, dok Fulani optužuju Dogone da podržavaju vojsku Malija u njenim naporima da iskoreni ekstremizam, navodi AP.

Fulani su tradicionalno nomadi koji se bave stočarstvom i trgovinom. Dogoni su poznati kao lovci, a u svetu po verskim ritualima i plesu pod maskama, navodi AFP.

U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN u kojoj ima 12.500 vojnika i policajaca.

Istovremeno s tom misijom, Francuska od 2013. predvodi vojnu akciju uz pomoć oružanih snaga Malija protiv borbenih grupa ekstremističkih organizacija koje su zavladale područjima na severu te zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međuetnički sukob u Maliju, poginulo najmanje 50 osoba

Izvor: Radio 021, 23.Mar.2019

Najmanje 50 osoba poginulo je u napadu na selo etničke zajednice Fulani u centralnom delu Malija, saopštile su lokalne vlasti i dodale da su napad sproveli lovci Dogona, druge etničke zajednice u Maliju..."Najmanje 50 civila stradalo je u napadu na selo Ogosagu, koje su sproveli lovci", naveli su...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.