Viktor Ivanov: Borba protiv droge međunarodni zadatak

Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2013, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viktor Ivanov: Borba protiv droge međunarodni zadatak

27.10.2013. - Sednica Centralnoazijskog antinarkotičkog kvarteta

Rusija predlaže da se u Avganistanu sprovede međunarodna antinarkotička operacija – takvu je izjavu dala Federalna služba za narkokontrolu (FSNK) na sednici Centralnoazijskog antinarkotičkog kvarteta u Islamabadu. U ekskluzivnom intervjuu Glasu Rusije šef FSKN Viktor Ivanov govorio je o rezultatima tog susreta.

U Pakistanu je održan 4. godišnji susret antinarkotičkog kvarteta, koji se sastoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od Rusije, Avganistana, Pakistana i Tadžikistana. Tokom savetovanja predstavnici specijalnih resora i diplomati su razmotrili zajedničku delatnost u borbi protiv međunarodnog narkotrafika, kaže Viktor Ivanov.

- Razmotrili smo pitanja, povezana s realizacijom takozvane putne karte saradnje, koja je završena potpisivanjem ne samo zajedničke izjave, već i preporukama ili svojevrsnim regulativama organizacije operativne saradnje po pitanjima razmene operativnih inforamacija; po pitanjima organizacije sprovođenja operativnog rada na teritoriji jedne države na upit druge; po pitanjima, povezanim s organizacijom kontrolisanih isporuka, kontrolnih kupovina, kao i pitanja, povezanih sa ulaskom u kriminalne grupacije.

FSKN predlaže sprovođenje međunarodne operacije za borbu protiv narkolaboratorija u ključnom mestu severne narkomaršrute – avganistanske provincije Badahšan. Viktor Ivanov ističe da vlasti Avganistana i Pakistana, kao i inače drugi učesnici kvarteta, podržavaju taj predlog.

- Predsednik Pakistana je upućen u problematiku tranzita preko Pakistana avganistanske droge. On je svestan razmera čitavog tog problema. Razmotrena su pitanja, povezana s neophodnošću likvidacije narkoproizvodnje u Avganistanu, između ostalog, uz korišćenje instrumenta SB UN, primenu takozvane metodike alternativnog ekonomskog infrastrukturalnog razvoja tog regiona, kao i mogućnosti stvaranja globalne alijanse za likvidaciju narkoproizvodnje u Avganistanu.

Viktor Ivanov je podsetio da su protekle godine FSKN Rusije i MUP Avganistana sproveli 5 zajedničkih antinarkotičkih opreacija, usled kojih je likvidirano 22 laboratorije i konfiskovano 20 tona droge.

Marija Baljabina,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.