Venecuela i Kolumbija na korak od rata

Izvor: Press, 23.Jul.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela i Kolumbija na korak od rata

Predsednik Venecuele Ugo Čavez prekinuo je sve diplomatske odnose sa susednom Kolumbijom, naredio ambasadoru te zemlje da napusti Venecuelu i stavio vojsku u stanje pripravnosti
Napetost između dve zemlje Južne Amerike, Venecuele i Kolumbije, sve je ozbiljnija. Nakon što je Kolumbija optužila suseda da skriva njene gerilce na svojoj teritoriji, predsednik Venecuele Ugo Čavez prekinuo je sve diplomatske odnose, a ambasadoru Kolumbije u Karakasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << naloženo je da u roku od tri dana napusti državu. Ujedno, vojska Venecuele stavljena je u najviši nivo borbene gotovosti.
Povod za najnoviji sukob između dve države bio je taj što je jedan zvaničnik iz Kolumbije izjavio da se 1.500 kolumbijskih pobunjenika skriva na teritoriji Venecuele.
Podrška teroristima
Naime, kolumbijski ambasador pri Organizaciji američkih država (OAS) Alfonso Hojos je na sastanku te organizacije u Vašingtonu pokazao fotografije, video snimke i karte navodnih kampova kolumbijskih gerilaca na teritoriji Venecuele. On je dodao da je Kolumbija od vlasti susedne države više puta tražila pomoć u sprečavanju prelaska gerilaca preko 2.300 kilometara duge granice, ali da od Venecuele nikada nije dobila potvrdan odgovor.

S druge strane, Ugo Čavez optužio je odlazećeg kolumbijskog predsednika Alvara Uribea da priprema rat protiv Venecuele. On je naveo da su snimci i fotografije kampova gerilaca lažni i da samo predstavljaju izgovor koji će poslužiti kao povod za vojni napad na Venecuelu.
- Nemamo drugog izbora nego da, zbog dostojanstva, potpuno prekinemo odnose s našom bratskom zemljom Kolumbijom - rekao je Čavez.
Takođe, Čavez nije propustio priliku da još jednom optuži Kolumbiju da je saveznik SAD. Predsednik Venecuele je podsetio da američki zvaničnici koriste Kolumbiju kao deo šireg plana, koji ima za cilj da on bude prikazan kao podrška terorističkim grupama, kako bi se opravdala vojna intervencija SAD u Venecueli. Da je zaoštravanje odnosa sa zapadnim susedom jedan od najozbiljnijih incidenata između Venecuele i Kolumbije poslednjih godina, pokazuje i Čavezova odluka da vojsku duž granice sa Kolumbijom stavi u najviši stepen borbene pripravnosti.

Sukob zbog Amerike
Inače, sukob između dve južnoameričke države počeo je nakon što je Kolumbija odlučila da dopusti SAD da napravi vojne baze u toj zemlji. Situacija se naročito zaoštrila nakon odluke kolumbijskih vlasti, prošle godine, da povećaju svoje vojne baze u toj zemlji i tamo pošalju još 800 vojnika i oko 600 civilnih vojnih službenika. Levo orijentisani Ugo Čavez shvatio je to kao provokaciju i pritisak Gringosa (Amerikanaca) na politiku u njegovoj zemlji.
Pored toga, Čavez je u septembru prošle godine sklopio ugovor o vojnoj saradnji sa Rusijom o nabavci oružja u vrednosti nekoliko milijardi dolara. Čak se priča i o uspostavljanju ruskih vojnih baza u Venecueli, prvih koje bi bile otvorene nakon raspada SSSR-a. Čavez traži partnere i na drugim stranama. Naime, dogovorena je saradnja i sa Iranom u potrazi za uranom.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.