Venecuela – humanitarna pomoć vraćena sa granice, Kolumbija povlači diplomate

Izvor: RTS, 24.Feb.2019, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela – humanitarna pomoć vraćena sa granice, Kolumbija povlači diplomate

Sukobi i tenzije zbog blokade humanitarne pomoći Venecuelancima ne jenjavaju. Nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro prekinuo veze sa Kolumbijom i najavio proterivanje kolumbijskog diplomatskog osoblja, Bogota saopštava da će diplomate napustiti Venecuelu što pre.
Ceo svet prati dešavanja u Venecueli, gde su juče četiri osobe poginule u sukobina na granici sa Brazilom, dok je na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kolumbijskoj granici izgoreo kamion humanitarne pomoći.

Ministar spoljnih poslova Karlos Holmes Truhiljo rekao je u Kukuti, na granici sa Venecuelom, da će iz bezbednosnih razloga kolumbijske diplomate krenuti u Kolumbiju "što pre bude bilo moguće".
Truhiljo je, takođe, upozorio Madurovu administraciju da će biti odgovorna za svaki eventualni čin agresije u narednim satima ili danima protiv kolumbijskih diplomata koji su trenutno u Venecueli, prenosi Tas.
Maduro je odluku o prekidu diplomatskih odnosa sa Kolumbijom doneo nakon što je ta zemlja pomogla nastojanja opozicije da dopreme humanitarnu pomoć u Venecuelu.
Kolumbijskim diplomatama dao je rok od 24 časova da napuste Venecuelu.
U međuvremenu, pogranični sukobi zbog zabrane da humanitarna pomoć uđe u Venecuelu ne jenjavaju.
Pošto je situacija juče kulminirala, kada je jedan kamion izgoreo, mediji prenose da su dva kamiona sa hranom i lekovima vraćen u Kolumbiju – kada su vojnici lojalni Nikolasu Maduru na njih ispalili suzavac.
Rojters prenosi da su na mostu Simon Bolivar, koji povezuje dve zemlje, zapaljena dva kamiona, nakon što je konvoj koji je nosio pomoć naišao na venecuelanske vojnike koji su ih vratili.
Prema navodima organizacija za ljudska prava, više od 20 osoba je povređeno u sukobima građana i vojske.
Kako prenos lokalni mediji, od posledica ranjavanja preminule su četiri osobe posle sukoba sa vojskom u gradu Santa Elna de Ujaren, na granici sa Brazilom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.