Izvor: B92, 04.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Novi sukobi u zatvorima

Karakas -- U novim obračunima rivalskih bandi u zatvoru u Venecueli poginulo još šest zatvorenika, čime se ukupan broj žrtava popeo na 22

Prvi sukob je izbio juče pred zoru, kada su zatvorenici iz dva klana, naoružani noževima i pištoljima, počeli borbu za prevlast nad ćelijama zatvora Uribana u istočnom gradu Barkvisimeto. U tom obračunu poginulo je 16, a ranjeno 13 zatvorenika.

Zvaničnica ministarstva unutrašnjih poslova Majerling Rohas je rekla da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još šest zatvorenika poginulo u "izravnavanju računa", pošto je 25 zatvorenika, koji su bili umešani u nerede, prebačeno kasno sinoć u drugi zatvor u Gvanare, u centralnoj državi Portugesa.

Rohas je rekla i da je u zatvoru u Gvanareu "sada mirno", kao i da ne zna da li je bilo još povređenih.

U međuvremenu je više od 200 vojnika Nacionalne garde raspoređeno u zatvor Uribana kako bi sprečili eventualne nove sukobe, prenela je venecuelanska državna novinska agencija.

Nasilje je uobičajena pojava u pretrpanim zatvorima u Venecueli. Oko 20.000 zatvorenika smešteno je u 30 zatvorskih ustanova, koje su sagrađene za 15.000 zatvorenika. Zatvorenici često podmićuju stražare kako bi došli do oružja.

Najmanje 378 zatvorenika ubijeno je, a 883 je povređeno u periodu januar-novembar prošle godine u sukobima u zatvorima. U 2005. godini u zatvorima je ubijeno 411 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.