Aqua alta uništava Veneciju

Izvor: RTS, 17.Nov.2019, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Aqua alta" uništava Veneciju

Jedan od najpoznatijih gradova na svetu i nekadašnja prestonica Mletačke republike smešten je na severoistoku Italije, na Jadranskom moru. Izgrađena je na 118 malih ostrva u Venecijanskoj laguni povezanim kanalima. Zaštitnik grada je Sveti Marko. Za taj grad vezuje se fenomen akva alta, neobično visok nivo vodostaja mora izazvanog plimom.
Poreklo imena Venecija
Ne može se sa sigurnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reći odakle potiče ime Venecija, ali se pretpostavlja da ime potiče od naziva naroda Veneti, koji je naseljavao to područje u 10. veku pre nove ere. Venecija se još naziva "Nevesta Jadrana", "Grad maski", "Grad mostova", "Plutajući grad".

Kakve veze ima Mletačka republika sa Venecijom? 
Mletačka republika bila je srednjovekovna aristokratska trgovačka republika, čiji je glavni grad bila Venecija. Mletačkom republikom vladao je dužd, koji je vladao doživotno, a birala ga je aristokratija.  
Šta je aqua alta?
Akva alta ili "visoka voda" je fenomen kojim se objašnjava neobično visok nivo vodostaja izazvanog plimom u severnom delu Jadranskog mora u oblasti Veneto. Plimni talas maksimalni nivo dostiže u Venecijanskoj laguni i plavi Veneciju i grad Kjođu. Javlja se najčešće između jeseni i proleća, kada duvaju vetrovi "široko" i "bora". Najveća poplava koja je zadesila Veneciju bila je 1966. godine.

Da li Venecija tone?

Venecija tone brzinom od jednog ili dva milimetra godišnje. Tokom 20. veka Venecija je potonula oko 12 centimetara.
Koliko turista godišnje poseti Veneciju?
Prema pisanju Si-En-Ena, u 2017. godini Veneciju je posetilo više od 36 miliona turista. Dnevno kroz grad prođe oko 32.000 turista pristiglih sa kruzera.
Koja su najpoznatija znamenja Venecije?
Gondola, most Rijalto (most novca), Trg Svetog Marka, Veliki kanal.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.