Turisti opet na Trgu Svetog Marka, prete nove poplave

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti opet na Trgu Svetog Marka, prete nove poplave

Turistima i stanovnicima Venecije ponovo je dozvoljeno da uđu na Trg Svetog Marka, dan nakon što je zatvoren zbog izuzetno visokog nivoa vode koja je preplavila grad. Uprkos sunčanom vremenu Venecija je i dalje u stanju pripravnosti zbog novog talasa plime, izazvanog jakim vetrom koji se očekuje tokom vikenda.
Nivo vode je danas ponovo porastao na Trgu Svetog Marka, a prema prognozi meteororloga, u nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sledi pogoršanje vremena.

Vrh talasa u podne je dostigao 1.10 metara iznad nivoa mora, a glavni gradski trg je prekriven sa 20 centimetara vode.
Kasno u utorak nivo vode u Veneciji dostigao je 1,87 metara iznad nivoa mora, što je bilo najgore plavljenje od 1966. godine. Za nedelju se predviđa da će voda dostići nivo od 1,6 metara iznad nivoa mora, prenosi AP.
Dve osobe stradale su u neveremenu u sredu, preneo je Gardijan. 
Turisti su danas gazili po vodi i preko improvizovanih mostića od dasaka na Trgu Svetog marka.
Mnogi su se slikali usred vode da bi dokumentovali svoje prisustvo u Veneciji u trenutku izuzetno visokog talasa plime.
Muzeji su ponovo bili puni turista, a gondolijeri opet rade.

Ipak, očekuje se da će muzeji sutra ponovo biti zatvoreni zbog pretnje od novog naleta vode.
Gradonačelnik Luiđi Brunjaro procenio je da će šteta od poplave dostići najmanje milijardu evra.
On je rekao da će konačna procena štete pričinjene domovima, prodavnicima, poslovnim prostorima i bogatoj kulturnoj baštini biti završena kada se grad isuši, prenose italijanski mediji.
"Veneciju još jednom posmatra ceo svet i moramo da pokažemo da možemo da uspemo i da nastavimo dalje", rekao je Brunjaro za italijanske medije.
Govoreći na istoj konferenciji za novinare, zvaničnik nadgledanje umetničkih dela i istorijskih zgrada Emanuela Carpani rekao je da je polovina od 120 crkava u gradu bila preplavljena solju od vode oštećujući neke mozaičke podove, ptrenosi Rojters. 

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usled klimatskih promena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.
Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio pre 50 godine.
U utorak je bazilika Svetog Marka bila šesti i put potopljena za vreme 1.200 godina, ali četvrta u poslednjih 20 godina. Sa tri plime iznad 140 centimetara ove nedelje 2019. će biti
najgora godina za plime u Veneciji od 1872., kada su i zvanično prve statistike za plimu izrađene. 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turisti opet na Trgu Svetog Marka, prete nove poplave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2019

Turistima i stanovnicima Venecije ponovo je danas dozvoljeno da uđu na Trg Svetog Marka, dan nakon što je zatvoren zbog izuzetno visokog nivoa vode koja je preplavila grad...Uprkos sunčanom vremenu Venecija je i dalje u stanju pripravnosti zbog novog talasa plime, izazvanog jakim vetrom koji se očekuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Aqua alta" uništava Veneciju

Izvor: RTS, 17.Nov.2019, 07:56

Jedan od najpoznatijih gradova na svetu i nekadašnja prestonica Mletačke republike smešten je na severoistoku Italije, na Jadranskom moru. Izgrađena je na 118 malih ostrva u Venecijanskoj laguni povezanim kanalima. Zaštitnik grada je Sveti Marko. Za taj grad vezuje se fenomen akva alta, neobično...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.