Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2017, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija zatražila nove sankcije UN Severnoj Koreji

Britansko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je danas UN da uvedu nove sankcije Severnoj Koreji, a Kinu da izvršni pritisak na tu zemlju kako bi se okončala kriza na Korejskom polustrvu zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

"Pozivamo Savet bezbednosti UN da što pre usvoji novu rezoluciju s novim sankcijama (Severnoj Koreji) i pokaže jedinstvo i odlučnost međunarodne zajednice", rekao je šef britanske diplomatije Boris Džonson.

SAD, njeni evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saveznici kao i Japan, saopštili su u ponedeljak da su u toku pregovori o uvođenju strožih sankcija UN Severnoj Koreju nakon što je ta zemlja u nedelju sprovela novu, šestu nuklearnu probu testiranjem hidrogenske bombe, koja je mnogo jača od atomske.

Za sada se ne zna stav Kine o uvođenju oštrijih sankcija Pjongjagu, čiji je glavni saveznik.

"Pozivam Kinu da iskoristi svoj uticaj kako bi se na miran način rešila ozbiljna kriza", dodao je Džonson.

Severna Koreja je od 2006. do 3. septembra ove godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.