Velika Britanija na nogama – građani revoltirani zbog suspenzije parlamenta

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija na nogama – građani revoltirani zbog suspenzije parlamenta

Više od milion ljudi potpisalo je peticiju kojom se zahteva povlačenje odluke premijera Velike Britanije Borisa Džonsona da suspenduje parlament. Protesti širom zemlje.
U sredu uveče i noćas pristigao je rekordan broj potpisa na onlajn peticiju. Trenutno je to oko 1.100.000 potpisa, što znači da je parlament u obavezi da je razmotri.

S obzirom na to da je parlament juče suspendovan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , ne zna se kako će peticija uopšte biti razmotrena. 
Istorijska odluka Borisa Džonsona da suspenduje parlament, a zatim i podrška kraljice toj odluci, izazvala je revolt građana širom Ujedinjenom Kraljevstva.
Protesti su održani u Liverpulu, Mančesteru, Edinburgu, Kardifu. Građani ističu da je ovim potezom Džonson suspendovao demokratiju i uništio mogućnost da Britanija sa Unijom potpiše bilo kakav sporazum pre izlaska.

Predviđeno je da parlament bude suspendovan u periodu između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra.
Džonsonova odluka naišla je na odobravanje njegovih pristalica koji smatraju da je ovo jedini način da se ispoštuje volja naroda koji je Bregzit izglasao na referendumu u junu 2016. 
Suspenzija parlamenta nije isto što i raspuštanje što se događa pred izbore. Procedura suspenzije parlamenta nije nepoznata u britanskoj demokratiji. Ima i svoj termin – prorogacija i nju odobrava monarh.

Poslednji put kad se nešto slično dogodilo bilo je, kako piše Bi-Bi-Si, 1948. godine. Tada je kralj takođe suspendovao parlament na zahtev vlade, kako bi zaobišao otpor Doma lordova u vezi sa zakonom o parlamentu.
Vrednost tek nedavno stabilizovane funte survala se u odnosu na evro. Za jednu funtu dobija se tek evro i deset centi.
Britanija ima rok da iz Evropske unije izađe 31. oktobra. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Predsednik EP kritikuje Džonsona zbog suspenzije parlamenta

Izvor: EurActiv Srbija, 29.Avg.2019

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli kritikovao je britanskog premijera Borisa Džonsona zbog suspenzije parlamenta dok se u Briselu ocenjuje da je opasnost od Bregzita bez dogovora porasla. U medjuvremenu Džonsona u Britaniji napadaju sa svih strana političkog spektra, širom zemlje se protestuje...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.