Vatrogasci u Australiji zapalili kontrolisani požar, 20 kuća izgorelo, 450 bez struje VIDEO

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasci u Australiji zapalili kontrolisani požar, 20 kuća izgorelo, 450 bez struje VIDEO

Napori australijskih vatrogasaca da spreče širenje masovnih požara na severoistoku Sidneja kontrolisanim ciljanim požarima nenamerno su izazvali novi požar.

U njemu je oštećeno ili uništeno najmanje 20 kuća.

Vatrogasna služba No9vog Južnog Velsa (RFS) rekla je danas da su vatrogasci u nedelju po podne izgubili kontrolu u ograničavanju megapožara na jugu planine Gospers, koji se proširio na nivo "vanrednog stanja" uveče i nastavio goreti.

Poverenik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RFS-a je rekao da su vatrogasci na terenu pokušavali zaštititi zajednicu "donoseći neke osetljive i vrlo rizične odluke".

"Na nesreću stvari ne idu uvek po planu i vidimo kako se brzo mogu promeniti i kako destruktivne posledice mogu biti", rekao je za australijski ABC.

Požar je uništio električne instalacije i 450 kuća je ostalo bez struje.

"Suša je jako uticala na vegetaciju, koja je postala vrlo zapaljiva", rekao je poverenik RFS za TV Kanal 9 ranije.

"Videli smo vatru kako neometano bukti, pojačana vetrom."

Neki od terna pripadaju vatrogascima, koji se bore protiv "megapožara" koji je obuhvatio nekoliko požara u regiji i već uništio gotovo 380.000 hektara zemlje.

Požar bukti 70 kilometara severozapadno od Sidneja, a vatrena stihija prostire se na više od 60 kilometara dugom frontu.

U ponedeljak po podne širom zemlje 2000 vatrogasaca bori se protiv 108 požara, prenosi Index.hr.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.