Vatikan predložio osnivanje svetske centralne banke

Izvor: Blic, 24.Okt.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan predložio osnivanje svetske centralne banke

Vatikan je danas predložio da se osnuje institucija sa "globalnim javnim autoritetom", odnosno svetska centralna banka sa kontrolom nad finansijskim institucijama, budući da su one postale staromodne i često neefikasne u reagovanju na krize.

U dokumentu od 18 strana pod naslovom "Reforme međunarodnih finansijskih i monetarnih sistema u kontekstu globalnog javnog autoriteta", Vatikan navodi ideje koje bi trebalo da budu veoma dobro dočekane od strane "ogorčenih" demonstranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << širom sveta, pobunjenih protiv uzroka ekonomske krize, preneo je Rojters.

"Ekonomska i finansijska kriza kroz koju prolazi svet poziva i pojedince i narode da dubinski ispitaju principe, kao i kulturne i moralne vrednosti koje čine temelje društvene koegzistencije", stoji u dokumentu.

Vatikan je predložio osnivanje "nadnacionalne institucije", koja bi pokrivala čitav svet i imala "univerzalnu nadležnost" da vodi ekonomsku politiku i donosi odluke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.