Vang na Generalnoj skupštini UN: Kina podržava napore ka mirnom rešenju krize; Lavrov: Ukrajina je za Zapad potrošni materijal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2022, 20:22

Vang na Generalnoj skupštini UN: Kina podržava napore ka mirnom rešenju krize; Lavrov: Ukrajina je za Zapad potrošni materijal

Kina podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je rekao da je hitan prioritet olakšavanje pregovora za postizanje mira, preneo je Rojters.

"Osnovno rešenje je da se odgovori na legitimnu bezbednosnu zabrinutost svih strana i izgradnju uravnotežene, efikasne i održive bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << arhitekture", rekao je Vang u svom obraćanju.

Lavrov: Referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je večeras na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da se referendumi u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom ruskih snaga održavaju na preporuku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Zapad negoduje zbog referenduma koji se trenutno održavaju u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti. Međutim, stanovnici tih teritorija samo su reagovali na činjenicu da im je to predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski preporučio u jednom od intervjua iz avgusta prošle godine, kada je savetovao sve koji se osećaju kao Rusi da odu u Rusiju", rekao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Naveo je da "stanovici pomenutih regiona upravo to i čine, nose sa sobom svoju zemlju, na kojoj su vekovima živeli njihovi preci".

Referendum o pitanju ulaska u sastav Rusije počeo je u juče u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Glasanje će trajati do utorka, 27. septembra.

Zapad je osudio održavanje referenduma, navodeći da je reč o pokušaju Moskve da pripoji delove ukrajinske teritorije.

Ukrajina je za Zapad potrošni materijal

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je večeras na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da je Ukrajina potrošni materijal za Zapad koji predvode SAD u njihovoj borbi protiv Rusije.

"Svakom nepristrasnom posmatraču je krajnje jasno da je za Anglosaksonce koji su u potpunosti potčinili Evropu Ukrajina samo potrošni materijal u borbi protiv Rusije", istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, NATO je Rusiju proglasio direktnom pretnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov.

Lavrov kaže i da SAD pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje "dvorište", koristeći nelegitimne jednostrane sankcije protiv onih koji se ne slažu.

Vašington je zadao sebi zadatak da preuzme azijske teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

"Oni se igraju vatrom oko Tajvana. Povrh toga, obećavaju vojnu podršku Tajvanu", istakao je Lavrov.

Lavrov je kazao i da su zapadne države izazvale propadanje sistema UN.

"Jedna od posledica krstaškog rata protiv onih koje je Zapad proglasio za nepoželjne je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njeni saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje svojih interesa. Ova linija je nametnuta UN, njenom Savetu za ljudska prava, Unesku i drugim multilateralnim telima", naglasio je Lavrov.

Finansijske i logističke prepreke koje postavljaju SAD i Evropska unija izvozu ruskog žita i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene, rekao je on.

"Pohvaljujemo napore generalnog sekretara (UN Antonija Gutereša), koji je omogućio Istanbulski sporazum od 22. jula. Međutim, ovi sporazumi se moraju primeniti. U međuvremenu, većina brodova koji prevoze ukrajinsko žito ne plovi u najsiromašnije zemlje, dok finansijske i logističke prepreke koje su stvorile SAD i EU ruskom izvozu žitarica i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene", naveo je Lavrov.

Rama: Otvoreni Balkan rešenje, UN i Srbija da priznaju nezavisnost Kosova

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas pred Generalnom skupštinom UN da je Otvoreni Balkan pravi način da se reši ćorsokak u odnosima Beograda i Prištine, ali je i pozvao članice Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost tzv. Kosova i poručio da to treba da uradi i Srbija.

On je istakao da je dijalog jedini način da se to pitanje reši, prenela je "Koha ditore".

"Ubeđen sam da će Otvoreni Balkan samo pomoći u olakšavanju procesa za dobrobit svih, Albanaca i Srba, Kosova i Srbije i celog regiona i Evrope šire", dodao je on.

Premijer Albanije je, takođe, pozvao članice Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost tzv. Kosova i poručio da to treba da uradi i Srbija.

Rama je u svom govoru na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da su zemlje Balkana shvatile da "da bismo išli napred, moramo zajedno da uspemo".

Premijer Albanije nazvao je Specijalni sud za zločine OVK, formiran na osnovu izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija od pre 11 godina, ''monumentalnim promašajem na međunarodnom nivou''.

Rama je ovaj izveštaj nazvao ''jednim od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti na svetskom nivou''.

"Skupština Saveta Evrope je 2011. godine odobrila izveštaj koji je sačinio revnosni poslanik EP Dik Marti, optužujući OVK za gnusni zločin trgovine organima. Gospodin Marti je trebalo da bude plaćen kao pripovedač, ali nikada da mu se veruje kao izvestiocu Saveta Evrope", rekao je on.

Rama je ustvrdio da je njegov izveštaj bio šokantan.

"A mnogi od vas su mu tada poverovali. To se pretvorilo u ključni faktor u podsticanju ideje i osnivanju Specijalizovanih veća Suda za Kosovo. To je, takođe, postao jedan od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti, svojevrsni manifest za svetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova", istakao je premijer Albanije.

On je naveo da su tokom 11 dugih godina učinjeni svi istražni napori da se ti navodi dokažu na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

"Ali uzalud, nigde, ni na Kosovu ni bilo gde drugde, nije pronađeno ništa, niti jedan jedini dokaz ili indicija koja bi imala veze sa sumnjom i navodnom trgovinom organima”, rekao je Rama.

On je istakao da se nada da će Skupština Saveta Evrope poštovati istinu i prihvatiti zahtev Albanije da se sačini naknadni izveštaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina upozorava: Postoji opasnost od "prelivanja" rata

Izvor: B92, 24.Sep.2022

Kina podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je kineski ministar Vang Ji na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija...On je rekao da je hitan prioritet olakšavanje pregovora za postizanje mira, preneo je Rojters..."Osnovno rešenje je da se odgovori na legitimnu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.