Vang: Sankcije SAD uvedene dvojici visokih kineskih zvaničnika nezakonite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 13:22

Vang: Sankcije SAD uvedene dvojici visokih kineskih zvaničnika nezakonite

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su nezakonite američke sankcije, uvedene dvojici visokih kineskih zvaničnika zbog navodnih kršenja ljudskih prava na Tibetu, i da ozbiljno štete kinesko-američkim odnosima.

Portparol kineskog ministarstva Vang Venbin rekao je da ti koraci predstavljaju grubo mešanje u unutrašnju politiku Kine i kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa, preneo je Rojters.

"Pozivamo američku stranu da odmah povuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takozvane sankcije", rekao je Vang.

Kako je rekao, sankcije su nanele ozbiljnu štetu kinesko-američkim odnosima, i Kina će zaštititi svoja legitimna prava i interese.

"SAD nemaju pravo da uvode sankcije drugim zemljama na svakom koraku i nisu kvalifikovane da igraju svetsku policiju", istakao je Vang.

Reagovanje kineskog ministarstva spoljnih poslova usledilo je nakon što je američko ministarstvo finansija u petak saopštilo da je uvelo sankcije

predsedniku vladajuće Komunističke partije na Tibetu između 2016. i 2021. godine i visokom zvaničniku javne bezbednosti u regionu.

Kina odbacuje optužbe da je koristila oštru politiku da uguši etničko neslaganje i kontroliše verske aktivnosti u planinskom himalajskom regionu Tibeta, navodi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.