VOICE: Vodotok Krivaje mrtav zbog zagađenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Vodotok Krivaje mrtav zbog zagađenja

Vodotok reke Krivaje potpuno je mrtav zbog toga što novi industrijski pogoni direktno ispuštaju zagađujuće materije, a dodatno ga zagađuju i okolne njive, posebno u opštini Bačka Topola.

Prema pisanju Vojvođansko istraživačko-analitičkog centra (VOICE) problem zagađenja u Bačkoj Topoli ne odnosi se samo na zagađenje vode, već i na kvalitet vazduha u ovom vojvođanskom gradu, zbog čega su građani i počeli da izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Profesor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Boža Dalmacija rekao je da je u reci Krivaji koja je duga 109 kilometara i u celosti protiče kroz Vojvodinu, pronađeno najviše problematičnih materija - azota, fosfora, kao i fekalnog otpada.

"Što se tiče organskih materija, poput azota i fosfora, situacija iz godine u godinu može biti samo gora i gora, zato što se oni sve više nakupljaju i kada se ne zagađuje voda. Azot i fosfor podstiču razvoj zelenih algi koje u jesen izumiru i padaju na dno, čime se povećava nivo mulja. Ovaj proces naziva se prirodna eutrofizacija koja inače traje hiljadu godina, a mi smo je sada doveli na period od pet godina", objasnio je Dalmacija.

Prema mišljenju stručnjaka optimalno rešenje ovog problema jeste izgradnja jednog zajedničkog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, koja košta 12 miliona evra, a pored toga je potrebno da svaki industrijski zagađivač izgradi primarni prečistač.

Kako su naveli iz kompanije Perutnina Ptuj oni su, sa ostalim kompanijama, bili spremni da se uključe u projekat izgradnje zajedničkog prečistača, ali je problem bio to što je lokalna samouprava odustala od ove ideje.

Član Opštinskog veća za zaštitu životne sredine u Bačkoj Topoli Zoltan Ivanič kazao je da je ovaj problem nasleđen i složio se sa stavom da je izgradnja zajedničkog prečistača najbolje rešenje, a kako je rekao opština u budžetu za 2017. godinu planira da izdvoji značajna sredstva za tu namenu.

Kazne za zagađenje koje su definisane Uredbom Vlade Srbije, trenutno plaća osam registrovanih zagađivača na celom toku Krivaje, od kojih su četiri u Bačkoj Topoli, a njihova godišnja zaduženja kreću se od 240.000 do 3,5 miliona dinara, koliko je zaduženo Javno preduzeće Komgrad Bačka Topola.

Ekološki aktivista Dragan Pečurica 2014. godine je počeo sa protestima usmerenim ka glavnim zagađivačima životne sredine u Bačkoj Topoli zbog smrada koji se, kako kaže, može osetiti i u njegovom stanu.

"Moje pravo na zdravu životnu sredinu već više od deset godina svojom bahatošću, nemarom i lošim poslovanjem neko od zagađivača – Žibel, IM Topola, Perutnina ili Komgrad, više njih ili svi zajedno – krše. Po Bačkoj Topoli širi se smrad od kojeg moja porodica i ja više ne možemo da živimo. Prijatelji i rođaci više nam ne dolaze u posetu i kažu da je Bačka Topola i okolina najsmrdljivije mesto koje su ikada videli", kazao je Pečurica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.