U Saudijskoj Arabiji oslobođena žena koja je vozila auto

Izvor: Blic, 30.Maj.2011, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Saudijskoj Arabiji oslobođena žena koja je vozila auto

RIJAD - Vlasti Saudijske Arabije danas su oslobodile ženu koja je uhapšena zato što je na internet postavila snimak sebe kako vozi automobil, u okviru kampanje da se ženama u toj zemlji dozvoli da voze, saopštili su borci za ljudska prava.

Saudijski aktivista za ljudska prava Valid Abul Hair pripisao je oslobađanje Masal al Šerif (32), uhapšene 21. maja, "pritisku unutar i izvan" zemlje.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjumen rajts voč je prošle sedmice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tražila od saudijskog kralja Abdulaha da oslobodi Manal al Šerif.

Ona je trebalo da ostane u pritvoru najmanje do početka juna, a razlog ranijeg puštanja na slobodu nije saopšten.

Abul Hair je rekao da je Manal al Šerif potpisala da neće pokušavati ponovo da vozi i da neće razgovarati sa novinarima.

Manal al Šerif i grupa žena pokrenule su na društvenoj mreži Fejsbuk stranicu nazvanu "Nauči me da vozim da bih mogla da se zaštitim", pozivajući vlasti da ukinu zabranu vožnje za žene.

Kako bi ohrabrila žene da sednu za volan, Al-Šarif je vozila automobil dok ju je jedna aktivistkinja te grupe snimala. Snimak je na internetu podržalo 11.000 ljudi.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama, uključujući i strane državljanke, zabranjeno da voze.

Pristalice kampanje za ukidanje zabrane vožnje za žene pozvale su preko Fejsbuka na grupnu vožnju 17. juna.

Povezane vesti: Vikiliks: SAD pritiskale Saudijsku Arabiju da dopusti ženama da voze Verska policija privela Saudijku koje se usprotivila zabrani vožnje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudi Arabija oslobodila ženu koja je vozila!

Izvor: Mondo, 30.Maj.2011

Vlasti Saudijske Arabije danas su oslobodile ženu koja je uhapšena zato što je na internet postavila snimak sebe kako vozi automobil.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.