Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna zbog vakcine protiv raka grlića materice nakon smrti maloletnice

Jedna britanska tinejdžerka preminula je kratko vreme nakon što je dobila vakcinu protiv raka grlića materice "cervariks" domaće farmaceutske kompanije "GlaksoSmitKlajn" (GSK) , što je izazvalo pravu uzbunu među mladim ženama koje su primile, ili je trebalo da prime vakcinu.



Devojčica, stara 14 godina, razbolela se pošto je primila "cervariks" u školi, u okviru državne akcije vakcinacije. Neke od njenih školskih drugarica osetile su vrtoglavicu i mučninu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali nisu morale da budu hospitalizovane, preneo je Roijters.

Britanske zdravstvene vlasti su, međutim, saopštile da postoji veoma mala verovatnoća da je vakcina prouzrokovala smrt devojčice i da su prvi rezultati autopsije pokazali da je ona već imala teško oboljenje, ne precizirajući koje. GSK je, ipak, povukao "spornu" zalihu vakcina dok se ne objave rezultate istrage.

Britansko ministarstvo zdravlja je objavilo da ne planira obustavljanje programa vakcinacije protiv raka grlića materice, u okviru koga je već dato više od 1,4 miliona doza "cervariksa".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.