Umro novinar Miloš Vasić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2021, 17:08

Umro novinar Miloš Vasić

Jedan od osnivača "Vremena" novinar Miloš Vasić preminuo je u Beogradu posle duge i teške bolesti, objavio je danas na svojoj internet stranici taj beogradski nedeljnik.

Vasić je rođen 1947. godine, a novinarstvom je počeo da se bavi 1969. godine.

Pre dolaska u "Vreme", proveo je 15 godina u nedeljniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića, a na predlog Srđe Popovića, 1990. prihvatio je ideju da učestvuje u pokretanju novog nedeljnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"I tako krenemo da se skupljamo. Okupljali smo se najmanje jednom nedeljno kod Srđe Popovića u kancelariji. Bilo nas je tu raznih, Jug Grizelj, Hari Štajner, Jurka Gustinčić, Ratko Bošković, Zoran Jeličić, Lazar Stojanović… (…) Onda sam ja nabavio čitavu gomilu knjiga o tome kako se osnivaju nove novine, sve iščitao i objašnjavam ljudima da treba da počnemo da pravimo broj od minus 15, pa da stignemo polako, što bi rekao Umberto Eko, do nultog broja", ispričao je Vasić prošle godine u oktobru, kada je redakcija napravila presedan i odlučila da objavi intervju sa svojim osnivačem, povodom 30 godina postojanja "Vremena".

"Taman smo lepo krenuli da konstruišemo i stvaramo, istina manje likovno, više sadržinski, i kada smo bili na minus trećem broju, Milošević raspiše izbore. Nismo imali kud nego da 29. oktobra izletimo sa prvim brojem", rekao je tada Vasić povodom tri decenije "Vremena."

Vasić je u redakciji za tih 30 godina pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. marta 1991, preko rata u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu…

Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tokom operacije "Sablja", koja je potom usledila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom. Vasić je tekstove iz tog perioda uzeo kao osnovu za knjigu "Atentat na Zorana", a donela mu je gotovo sve bitne novinarske nagrade u Srbiji, naveo je nedeljnik povodm smrti Miloša Vasića.

Autor je i više knjiga o oružju, romana "Ptica panike", kao i zbirke kolumni "Moj muški život".

"Kao novinar, bio je oštar, precizan, sa prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savetnik i nežan kritičar, onaj od kog su svi mlađi članovi redakcije učili, svesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša", navodi "Vreme" povodom odlaska jednog od svojih osnivača.

Iza Miloša Vasića ostalo je petoro dece i mnogobrojni unuci.

Vreme komemoracije i sahrane Miloša Vasića biće naknadno saopšteni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NUNS povodom smrti Miloša Vasića: Umro je jedan od najboljih u našem poslu

Izvor: JužneVesti.com, 25.Sep.2021

Posle duge i teške bolesti u Beogradu je danas u 74. godini preminuo Miloš Vasić, jedan od osnivača nedeljnika "Vreme". Nakon decenija pisanja za različite medije, njegov jedini poslodavac bila je istina, uz te reči opraštaju se od Vasića kolege iz NUNS-a.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.