Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:42, 25. 9. 2021.

| BalkanPres

NUNS povodom smrti Miloša Vasića: Umro je jedan od najboljih u našem poslu

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
Miloš Vasić
Umro novinar Miloš Vasić; Foto: N1

Posle duge i teške bolesti u Beogradu je danas u 74. godini preminuo Miloš Vasić, jedan od osnivača nedeljnika "Vreme". Nakon decenija pisanja za različite medije, njegov jedini poslodavac bila je istina, uz te reči opraštaju se od Vasića kolege iz NUNS-a.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1969. godine. Pre dolaska u "Vreme", proveo je 15 godina u nedeljniku NIN koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića. Na predlog Srđe Popovića, 1990. prihvata ideju da učestvuje u pokretanju novog nedeljnika "Vreme".

Tuga i bol ispunjavaju danas sve novinare profesionalce u Srbiji, jer je umro jedan od najboljih u našem poslu otkad se na ovim prostorima zavrtela rotacija.

Nakon decenija pisanja i govorenja za različite medije, izvesno je to da je Miša živeo od novinarstva i da je njegov jedini poslodavac bila istina. Ona istina koju je često plasirao kroz stilske bravure i bujice vlastite erudicije. Na strani istine, uvek je bio protiv gušenja slobode, bahate demonstracije sile, protiv samovlašća moćnika. Svrstavajući se tako među često medijski napadane i proganjane misleće ljude - navode iz NUNS-a.

Podsećaju da je pisao o krvavom raspadu bivše Jugoslavije i da se verovalo u to što piše.

Novine su se tih godina kupovale i zbog Miše Vasića. I kada bi u Vremenu osvanula njegova analiza, svojevrsni vasićevski žanr, članak bez sagovornika, sticao se utisak da je dobro saslušao uistinu informisane ljude, bliske istragama ili vrhu vlasti. O njima nije govorio. Ostavio nam je i nepogrešivi podsetnik na ubistvo premijera Đinđića, tekstovima u Vremenu i knjigom Atentat na Zorana.

Vasić je bio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 1997. do 1999. U vreme primene giljotina Zakona o informisanju, progona slobodnih medija, ubistva Slavka Ćuruvije.

Vreme komemoracije i sahrane Miloša Vasića biće naknadno saopšteni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    13:09 // 26. 9. 2021.

    Konkretan, istinoljubiv, precizan, britak... Imao se rašta i roditi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: