Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Markus Miša Volf

Berlin -- U Berlinu je u 83. godini umro Markus Miša Volf, 30 godina na čelu špijunske službe Nemačke Demokratske Republike.

Tokom Hladnog rata, od 1956. do 1978, ni zapadnonemačke ni druge zapadne tajne službe nisu uspele da dobave fotografiju Miše Volfa, pa su ga mediji nazivali Čovek bez lica.

Volf je kao špijuna angažovao i Gintera Gijoma, koji se infiltrirao u krug najbližih saradnika tadašnjeg kancelara Savezne Republike Nemačke Vilija Branta, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dovelo do ostavke prvog socijaldemokratskog kancelara i krize u SR Nemačkoj.

Kao rukovodilac Odeljenja za inostranu špijunažu, u kom je bilo oko 4.000 agenata, Volf je bio i zamenik šefa Štazija, istočnonemačke Državne bezbednosti.

Volf je u penziju otišao 1986. i još u vreme režima Eriha Honekera počeo obazrivo da pokazuje simpatije za perestrojku, odnosno reforme ondašnjeg šefa sovjetske države i partije Mihaila Gorbačova.

Posle ujedinjenja dve Nemačke, Volf je bio jedan od najtraženijih predstavnika komunističkog režima. Posle kratkog boravka u Moskvi, vratio se u zemlju 1991. i osuđen na šest godina zatvora. Presuda je potom ukinuta i pretvorena u uslovnu dvogodišnju kaznu.

Pre devet godina, Volf je objavio autobiografiju koja je bila veoma čitana i na istoku i na zapadu zemlje.

Konrad Volf, brat Miše Volfa, koji je umro 1982, bio je jedan od najpoznatijih istočnonemačkih režisera i dugo predsednik Akademije umetnosti. Po njemu se i danas zove Visoka škola za film i televiziju u Potsdamu, kod Berlina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.