Umro Černomirdin, bivši ruski izaslanik za Kosovo

Izvor: Blic, 03.Nov.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Černomirdin, bivši ruski izaslanik za Kosovo

U Moskvi je noćas u 73. godini, preminuo Viktor Černomirdin, bivši ruski premijer, koji je u srpskoj javnosti ostao upamćen kao specijalni predstavnik za Kosovo i čovek koji je pregovarao sa Slobodanom Miloševićem.

Na tu funkciju ga je postavio aprila 1999, Boris Jeljcin, tadašnji ruski predsednik,

nakon što je počelo bombardovanje Jugoslavije. Černomirdin je aktivno učestvovao u pregovorima za političko i mirno rešenje kosovske krize.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Upravo je on ubedio Miloševića da treba da kapitulira. U to vreme se pričalo da je Černomirdin, koji je zajedno sa Fincem Marijem Ahtisarijem vodio iscrpljujuće razgovora sa Miloševićem, u jednom momentu bacio sve sa stola i uzviknuo: "Ako ne pristanete, ovako će izgledati Beograd!”

Njegovi bliski prijatelji kažu da je u poslednje vreme Černomirdin bio teško bolestan. Po rečima rodbine, bio je do poslednjeg časa svestan i umro je kod kuće.

Prema prvim informacijama, uzrok je infarkt miokarda, ali prijatelji kažu da ga je dotukla smrt supruge. On je već izvesno vreme bio na hemodijalizi koju je izazvao rak.

Kao ambasador u Ukrajini ostao je zapamćen po skandalima koje je umeo da izazove njegov oštar jezik. Vlasti prethodnog ukrajindkog predsednika Viktora Juščenka pretile su mu čak proterivanjem, nezadovoljne njegovim ocenama o gasnoj krizi.

Bio je majstor aforizama poput čuvenog: Moj život je prošao u atmosferi nafte i gasa. Ili: Nema ničeg goreg od najbolje votke

Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije, i Vladimir Putin, premijer zemlje, izrazili su saučešće porodici.

Na pregovorima sa Slobodanom Miloševićem

Sa Dmitrijem Medvedovom

U Parizu na konferenciji o bivšoj Jugoslaviji 1995. (Černomirdin poslednji desno)

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_891]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Černomirdin je rođen u 9. aprila 1938. u selu Čorni Ostrog u Orenburškoj oblasti. Nakon što je odslužio vojsku, radio je u orskoj fabrici za preradu nafte kao bravar, mehaničar i šef tehnološkog sektora. Godine 1966. završio je Kujbiševski industrijski institut i postao inženjer tehnolog, a 1972. diplomirao je na Svesaveznom dopisnom politehničkom fakultetu i dobio zvanje inženjera ekonomiste. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Od 1989. do 1992. bio je predsednik upravnog odbora "Gasproma”. Od maja do decembra 1992. obavljao je dužnost zamenika predsednika vlade RF za energetiku. U decembru 1992. postao je predsednik Saveta ministara Rusije, a 1993. predsednik vlade.

Za vreme operacije srca Borisa Jeljcina 5-6. novembra 1996. preuzeo je funkciju predsednika zemlje. Tada je u nadležnost Černomirdina prešlo i takozvano "nuklearno dugme”, ali se kasnije ispostavilo da mu Jeljcin nije dao "nuklearno koferče” i da su zvaničnici s koferčetom jednostavno sedeli u hodniku bolnice i čim se Jeljcin probudio iz anestezije, predali su mu "dugme”.

Od 2001. do 2009. bio je ruski ambasador u Ukrajini, a u junu 2009. imenovan je za specijalnog savetnika ruskog predsednika.

Mediji su o Černomirdinu pisali kao i jednom od najbogatijih ljudi u Rusiji i svetu. Godine 1997. francuski "Mond” je pisao da lična imovina ruskog premijera dostiže pet milijardi dolara. Zvanični krugovi su tu informaciju kategorično demantovali, ističući da je on ne poseduje "ni dvorac, ni vikendicu, ni akcije 'Gasproma’.”

Viktor Černomirdin će biti sahranjen na Novodevičjem groblju u Moskvi pored supruge Valentine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.