Ukrajina tuži Rusiju za kršenje Sprorazuma o prijateljstvu

Izvor: Vesti-online.com, 31.Dec.2016, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina tuži Rusiju za kršenje Sprorazuma o prijateljstvu

"Ukrajina je pripremila tužbu Međunarodnom sudu protiv Rusije zbog kršenja sporazuma o prijateljstvu", izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Vadim Pristajko u intervjuu za agenciju "Ukrinform".

- Postoji takozvani veliki sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije. U njemu se navodi da Rusija poštuje teritorijalni integritet i nepovredivost postojećih granica. Sada ćemo uzeti ovaj član i predati ga Međunarodnom sudu. Tokom godine smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pripremili tužbu i sada je ta priprema gotova. Stoga, dok se taj član nalazi u sporazumu, a Rusija ga ne ispunjava, imamo razlog da je tužimo - rekao je Pristajko.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin izbegao da odgovori na pitanje da li će Kijev obnavljati dejstvo sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Ukrajine i Rusije. Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine potpisan je 31. maja 1997. godine u Kijevu.

On podrazumeva strateško partnerstvo dveju zemalja "na osnovu uzajamnog principa poštovanja, suverene jednakosti, teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, mirnog rešavanje sporova, ne upotrebom sile ili pretnje silom, uključujući ekonomske i druge vidove pritisaka".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.