Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2018, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 12.03.

 

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 10.03. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećae



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 12
.03



Stanje na frontu  - .



 
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 12.03.



Zvanični Kijev se igra dobrog i lošeg policajca - Ukrajinski političari neće uspeti da nametnu kompleks krivice ljudima koji nemaju za šta da traže izvinjenje, izjavio je poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek.

„Zvanični Kijev se igra dobrog i lošeg policajca. Prvo su nam postavljali blokade, zatim ubacivali diverzante, a sada govore ’pokajte se i sve ćemo vam oprostiti‘. To nećete dočekati!“, rekao je Balbek za RIA Novosti.


Bivši poslanik Vrhovne rade Andrej Senčenko objavio je da je pripremio nacrt zakona „o izvinjenju“, kojima se građanima Krima i Donbasa uvodi procedura za podnošenje izjave o priznanju svoje krivice, pokajanju i izvinjenju za počinjene „zločine“ na „okupiranim“ teritorijama.  


Umesto krivičnog kažnjavanja Senčenko predlaže da se „pokajnicima“ ograniče građanska prava. Konkretno, da im se zabrani da rade u organima vlasti i učestvuju na izborima. Molbe za izvinjenje trebalo bi da razmatraju ukrajinski sudovi. 

Kijev pokrenuo velike potrage za „saradnicima Rusije“ - Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je potrage i pretrese prema onima koji "doprinose Rusiji u provođenju anti-ukrajinskih akcija", napisala je na svojoj Fejsbuk stranici sekretar za medije Elena Gitljanskaja.



Prema njenim rečima, postoji više od 25 potraga i pretresa u različitim regionima.

Kako je saopštila, zaplenjeni su propagandni materijali, oružje, eksplozivi i "drugi dokazi". Ona je dodala da među pripadnicima službe koji vrše pretrese postoje i oni koji "imaju odnos sa novinarskim odeljenjem".

Ona je obećala da će se detalji pojaviti "nakon završetka svih proceduralnih radnji".

Ranije je ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa. U dokumentu se Rusija naziva "agresorom", a teritorije izvan kontrole Kijeva su "okupirane".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ukrajinske optužbe za naodnu okupaciju "javno neosnovanim insinuacijama". Moskva je više puta saopštila da ne učestvuje u ukrajinskom sukobu i da nije uključena u događaje u Donbasu.

U Luganskoj Narodnoj Republici potpisivanje Zakona o reintegraciji Donbasa su označili kao zaostali pokušaj legitimizacije nasilja u regionu, a u DNR-u, kao pokušaj Kijeva da legitimizuje upotrebu vojske protiv civila.

EU produžila sankcije Rusiji za pola godine - Evropska unija produžila je za pola godine sankcije koje je uvela za 150 građana Rusije i 38 ruskih kompanija, navodi se na internet stranici Saveta EU.

„Savet je 12. marta 2018. godine produžio ograničavajuće mere u vezi sa akcijama koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine za još šest meseci, do 15. septembra 2018. godine“, ističe se u saopštenju.

Takođe se navodi da se ove mere sastoje od zamrzavanja imovine i zabrane ulaska u Evropsku uniju. 

EU će podržati predlog da se mirovnjaci UN-a uvedu u Donbas  - Evropska unija podržaće predlog da se mirovnjaci Ujedinjenih nacija uvedu u Donbas u slučaju da to doprinese procesu implementacije Minskog sporazuma i rešavanja ukrajinskog konflikta, izjavila je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Federika Mogerini.


„Tu odluku donosi Savet bezbednosti UN, a ne EU. Želeli bismo da specijalna posmatračka misija ima pristup celokupnoj teritoriji Ukrajine, uključujući i deo do ukrajinsko-ruske granice“, rekla je ona.


Kako je ocenila, ukoliko bi ta misija bila usaglašena sa Savetom bezbednosti UN, realizacija Minskog sporazuma bi mogla da bude ubrzana.


„Podržali bismo takav scenario“, dodala je Mogerinijeva.


Kijev nastoji da se mirovnjaci UN uvedu u Donbas, dok je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da podržava ideju o mirovnjacima, ali da to mogu biti samo pripadnici OEBS-a.

U Kijevu žele da obavežu stanovnike Krima i Donbasa da se izvine Ukrajini - Bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Andrej Senčenko pripremio je nacrt zakona prema kojem bi stanovnici Krima i Donbasa trebalo da se izvine Kijevu.

Senčenko je na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da će se nacrt zakona „o izvinjenju“ odnositi na one koji sprovode aktivnosti u interesu „države-agresora“, kako Kijev naziva Rusiju. Jedan od članova dokumenta predlaže takvoj „kategoriji“ stanovnika Krima i Donbasa da priznaju svoju krivicu, pokaju se i izvine za počinjene „zločine“.
Kao alternativa krivičnom kažnjavanju, Senčenko predlaže ograničavanje građanskih prava „pokajnika“, konkretno da im se zabrani da rade u organima vlasti i učestvuju na izborima. Molbe za oproštaj razmatrali bi ukrajinski sudovi.


Bivši poslanik ističe da se procedura izvinjenja predlaže samo stanovnicima Krima i Donbasa, jer su se ti ljudi „našli na teritorijama pod kontrolom agresora, bez zaštite države i pod velikim uticajem neprijateljske propagande“.

„Za iste radnje počinjene u interesu agresora na slobodnoj teritoriji zemlje ne može biti oproštaja“, naglasio je autor inicijative.

Senčenko je u proleće 2014. privremeno bio zamenik šefa predsedničke administracije.


Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ranije je potpisao zakon o reintegraciji Donbasa u kojem se Rusija naziva „agresorom“, a teritorije Donbasa koje ne kontroliše Kijev smatraju se okupiranim. Iz dokumenta je isključena tačka o prioritetnom značaju implementacije Minskih sporazuma za rešavanje sukoba. Moskva je više puta saopštila da ne predstavlja stranu u unutrašnjem sukobu i da nije uključena u događaje u Donbasu, kao i da je zainteresovana za prevazilaženje političke i ekonomske krize u Ukrajini.
 
 Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijevske snage dva puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2018

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata dva puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se selo Lenjinskoe na jugu DNR.. . . . Sinoć su kijevske snage otvorile vatru na naselja Sahanka, Džeržinskoe i Lenjinskoe na jugu DNR.. . Danas...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.