Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 04.11.

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2014, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 04.11.

05.11.2014. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 




Pregled dešavanja na ratištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u Novorusiji za 04.11.

Stanje na frontu - Tokom dana, situacija se nije bitno promenila. Kijevske snage rade na aktivnostima jačanja snaga i dovlačenjem sredstava na linijama dodira sa Narodnom vojskom. 

Radna grupa predstavnika Ruske Federacije iz misije OEBS-a je posetila Gorlovku i Donjeck. Razgovarano je o sastanku predstavnika kijevskih snaga, Narodne vojske i predstavnika OEBSA-a koji bi trebao da bude održan sutra, a na temu prekida vatre na aerodromu u Donjecku. 

Tokom dana, zabeleženo je osam slučajeva kršenja primirja od strane kijevskih snaga: 

- Nastavljeno je granatiranje iz pravca Avdjejevke po istočnom delu Donjecka. Kijevske snage koriste minobacače i tešku artiljeriju.

- Iz pravca Debaljčeva izvršen je artiljerijski napad na pozicije Narodne vojske kod mesta Centralnoe; 

- Izvršen je artiljerijski napad na pozicije Narodne vojske u Prvomajsku.

 

Tenkovska bitka - Mehanizovana brigada Narodne vojske "Vostok" saopštava o tenkovskoj bici kod aerodroma u Donjecku i kod Avdjejevke. Saopštava se i o ponovnom granatiranju Donjecka iz samohodnih haubica. 

Kijevske snage ponovo upotrebljavaju zapaljive bombe na severu Donjecka - Nastavljeni su artiljerijski napadi na rejon donjeckog aerodroma. Kijevske snage su upotrebile zapaljive bombe u rejonu rudnika „Oktobarski“ i Putilovskog mosta, koji spaja grad sa aerodromom. Srušena je i jedna petospratnica, saopšteno je iz štaba DNR.



Oni su konstatovali i aktivnije sukobe na drugim mestima. Nastavljaju se borbe oko takozvanog „debaljčevskog polukotla“, gde su u delimičnom okruženju, kod grada Debaljčevo, skoncentrisane značajne kijevske snage i Nacionalne garde.

Stanje na frontu - U Donjecku se celu noć i jutro čula paljba. Iz pravca Peskija je dejstvovano po aedromu, a iz Donecka po Peskiju.

Narodna vojska je iz minobacača dejstvovala po pozicijama kijevskih snaga u Nikolajevci.

Iz pravca Debljčeva kijevske snage su granatirale Kirovski rejon Donjecka.




Video vesti za 04.11.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Borbe za aerodrom u Donjecku

Kijevske snage kod Donjecka

Inaguracija predsednika DNR



Dejstvo Narodne vojske iz samohodne haubice

Uništena tehnika kijevskih snaga

Dejstvo po punktu kijevskih snaga

Borbe za kontrolni punkt

Dejstvo artiljerije Narodne vojske

Iživljavanje kijevskih snaga nad stambenim objektima

Granatiranje aerodroma u Donjecku fosfornim bombama 

O izborima u Novorusiji 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 04.11. 

Predsednik LNR zvanično stupio na dužnost  - U Lugansku je održana inauguracija izabranog predsednika Luganske Narode Republike Igora Plotnickog, prenose RIA Novosti.

Plotnicki se zakleo da će poštovati Ustav i zakone LNR. U svom govoru je rekao da su na putu ka nezavisnosti i procvatu LNR već napravljena četiri koraka: mitinzi protiv februarskih događaja u Kijevu, majski referendum, rat koji smo letos preživeli i izbori, koji su održani 02. novembra.

Nešto pre toga u Donjecku je održana inauguracija predsednika Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zahračenko.

Nova šefica evropske diplomatije ne veruje u sankcije  - Vrhovni komesar EU za spoljne poslove Frančeska Mogerini nije sigurna u političku snagu evropskih sankcija protiv RF.

Ona je to izjavila The Guardian.

Mogerini je rekla da je efekat sankcija na rusku privredu „svima jasan“, ali se postavlja pitanje da li će to promeniti politiku Moskve. Govoreći o glasanju na istoku Ukrajine, ona je istakla da su izbori u DNR i LNR bili „nezakoniti“ i da mogu negativno uticati na rešavanje ukrajinske krize.

Mogerini je izjavila da će, ako dođe do odustajanja od minskog sporazuma, biti krajnje teško, ako ne i nemoguće, ponovo započeti dijalog.

Zahračenko zvanično preuzeo dužnost predsednika DNR  - Uz povišene mere bezbednosti, u donjeckom dramskom pozorištu, je održana inauguracija Aleksandra Zaharčenka na dužnost predsednika Donjecke Narodne Republike.

Zaharčenko se na Bibliji zakleo da će „pošteno izvršavati svoje obaveze“, a onda mu je predsednik CIK Republike Roman Ljagin uručio legitimaciju rukovodioca DNR.

Inauguraciji su prisustvovali lideri DNR i poslanici Državne dume RF.

Ruska humanitarna pomoć stigla u Donjeck i Lugansk  - Kamionski konvoj MVS RF je dovezao još jednu partiju humanitarne pomoći stanovnicima LNR i DNR. 10 kamiona je dovezlo u Donbas više od 50 tona lekova i goriva. Slična pomoć je stigla i u Lugansk. Sada se kamioni istovaraju, posle čega se vraćaju nazad u Rusiju.

SAD prete Rusiji jačanjem sankcija  - Bela kuća smatra da odluka Rusije da prizna rezultate izbora u Donbasu predstavlja kršenje minskog sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini. To je rečeno u pismenom saopštenju zvaničnog predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD u Beloj kući Bernadet Mihen. Ona je izrazila sumnju da je Moskva zainteresovana za mirovno rešavanje konflikta na istoku Ukrajine i pripretila novim sankcijama. Pre toga je šef pres-službe Stejt departmenta Džen Psaki izjavila da će priznanje rezultata glasanja u Donbasu „samo povećati izolaciju“ Moskve.

 „Mi smo zabrinuti izjavom ministarstva spoljnih poslova Rusije o legitimizaciji tih lažnih izbora“, stoji u dokumentu. čije delove citiraju RIA Novosti. Mihen je podsetila da SAD smatraju da su izbori u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici nezakoniti.

U takvim uslovima Vašington ne isključuje mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije. „Mi smo više puta govorili da Rusija može da bira. Ako ona podrži mirovni proces i ispoštuje svoje obaveze, koje je preuzela u Minsku, cena destabilizujućih dejstava Rusije protiv Ukrajine će se smanjiti. Ako Moskva nastavi da ignoriše obaveze, koje je preuzela u Minsku, i nastavi sa svojim destabilizujućim i opasnim dejstvima – cena za Rusiju će porasti“, stoji u saopštenju. Čitajte dalje

Kolona MVS RF sa humanitarnom pomoću za Donbas prešla granicu RF  - Kolona MVS RF sa humanitarnom pomoću za Donbas je prešla granicu RF.

Deset kamiona sa gorivom i lekovima su završili sa carinjenjem i krenuli ka Donjecku. Prema rečima zamenika načelnika Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama MBS Olega Voronova, sada se na carini nalazi još jedna kolona od 10 kamiona, koja će krenuti ka Lugansku.

Ovo je šesta kolona sa humanitarnom pomoću. Četvrta kolona je dopremila pomoć u Donjeck i Lugansk 31. oktobra, a peta 02. novembra. Stanovnicima Donjecke i Luganske oblasti je dostavljeno nekoliko hiljada tona pomoći: prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice i konzerve, kao i lekove, generatore, toplu odeću, vodu za piće.

Prve tri ruske kolone su u Donjeck i Lugansk dopremile 6.000 tona humanitarne pomoći: prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice i konzerve, kao i lekove, generatore, toplu odeću, vodu za piće.

DNR i LNR spremne na sklapanje sporazuma sa Kijevom o isporuci uglja  - Prvi zamenik ministra energetike i industrije uglja Ukrajine Jurij Zjukov ranije je izjavio da je Kijev spreman da kupi ugalj na teritorijama koje kontroliše Narodna vojska, ali da novac mora da ode na plate rudara.

Donjecka i Luganska Narodna Repbulika spremne su da sklope sporazum sa vladom Ukrajine i isporučuju ugalj, kaže se u zajedničkom saopštenju DNR i LNR.

„Spremni smo na obnovu čitavog kompleksa veza sa regionima Ukrajine. Na sklapanje sporazuma sa vladom, preduzećima i organizacijama Ukrajine. Spremni smo da isporučujemo ukrajinskim regionima ugalj kako bi grejna sezona normalno protekla. Neophodna nam je saradnja u oblasti snabdevanja električnom energijom, poljoprivrednim proizvodima, saobraćaja, komunikacija, izvozno orijentisane proizvodnje. Naša ekonomija će ostati u zoni grivne, ako Kijev prekine finansijsku blokadu“, navedeno je u saopštenju.

Usled borbenih dejstava u Donbasu Ukrajina je izgubila oko 12 miliona tona uglja, saopštio je ranije Jurij Zjukov.

Po njegovim rečima proizvodnja uglja za deset meseci ove godine smanjena je, u poređenju sa odgovarajućim periodom prošle godine, za 17%, sa 68,6 miliona tona na 57 miliona tona.

UN: strane koje su potpisale minske sporazume da potvrde svoje obaveze  - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na strane koje su sklopile minski sporazum da potvrde svoje obaveze u njegovom sprovođenju.

Čižov se nada da EU neće pooštravati sankcije protiv RF  - Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov se nada da se EU neće odlučiti na proširivanje sankcija protiv Moskve u kontekstu izbora u Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici.

U nedelju 2. novembra u nepriznatoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici održani su izbori za šefove regiona i poslanike narodnih saveta. Prema rezultatima prebrojavanja 100% protokola lideri LNR i DNR pobedili su na izborima u Donbasu – za šefa DNR je izabran aktualni premijer Aleksandar Zaharčenko, a u LNR je pobedu odneo aktualni predsednik republike Igor Plotnicki.

Poslednje što smo čuli iz zvaničnih izvora EU: govorilo se o tome da oni za sada ne razmatraju varijantu prorišrenja sankcija – izjavio je Čižov za RIA Novosti. U koliko postoji želja, može da se smisli bilo šta. Nadam se da će rukovodstvo EU ispoljiti dovoljno zdravog razuma da to ne čini – dodao je sagovornik agencije. RF i EU su izraili niz različitih stavova povodom izbora u LNR i DNR. Rusija poštuje volju birača jugoistoka Ukrajine, izabrani predstavnici su dobili mandat za rešavanje praktičnih zadataka za obnovu normalnog života u regionima, stoji u izjavi MSP RF povodom izbora u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Čitajte dalje

Petar Porošenko spreman da ukine zakon o posebnom statusu Donbasa  - Porošenko će danas sazvati Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO), saopštio je predsednikov portparol.

Predsednik planira da stavi na razmatranje SNBO pitanje o ukidanju zakona o posebnom statusu Donbasa.

Ukrajina je spremna da usvoji novi zakon o decentralizaciji u Donbasu ukoliko se „sve strane vrate sprovođenju minskog protokola“, izjavio je Porošeno. On je dodao da će novi zakon o decentralizaciji Donbasa biti usvojen, ako se ustanici predomisle po pitanju izbora od 2. novembra.

Kijev nikada neće priznati izbore u Donbasu, oni prete da ugroze ceo mirovni proces, izjavio je Porošenko.


Generalni sekretar Saveta Evrope planira da poseti Moskvu  - Generalni sekretar Saveta Evrope Turbern Jagland planira da poseti Moskvu 27. novembra.

Njegov pres-sekretar je izjavio da se sada program posete usaglašava sa ruskom stranom.

Jagland je poslednji put bio u Moskvi septembra ove godine. On se tada susreo sa predsednikom Državne dume RF Sergejom Nariškinom i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. Osim tekućih odnosa Moskve i Strazbura. na pregovorima se govorilo i o situaciji u Ukrajini. Jagland je pre Moskve posetio Kijev i održao sastanak sa rukovodstvom zemlje.

Oland pozvao Putina da odustane od priznavanja izbora u DNR i LNR  - Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da ne priznaje izbore u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

Sprovedeni izbori mogu da ugroze teritorijalnu celovitost Ukrajine, naglasio je on. U vezi sa tim Oland je pozvao Putina da „deluje u okviru minskih sporazuma i prekida vatre“.

Izbori u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici održani su 2 novembra.

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu: Porast aktivnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva  - Vrhovni komandant Severnoatlantske alijanse za Evropu američki general Filip Bridlav ponovio je da rusko ratno vazduhoplovstvo pojačava aktivnost i naglasio da ruska avijacija navodno upotrebljava sofisticiraniji borbeni sistem i veći broj letelica i leti dalje nego obično.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije više puta je skretalo pažnju da su svi letovi ratnog vazduhoplovstva obavljani i da se i dalje obavljaju uz strogo poštovanje međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez kršenja granica drugih država.

Kijev uskoro transferiše Gaspromu novac za gas  - Kijev planira da uskoro prebaci ruskoj kompaniji Gasprom novac za plaćanje isporuka gasa, saopštio je ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan.

RF, Ukrajina i EK u noći između 30. i 31. oktobra potpisali su protokol, utvrdivši sporazum o zimskom gasnom planu. Predviđena je obnova isporuka ruskog gasa u Ukrajinu i obezbeđenje nesmetanog tranzita u Evropu. Sporazum, takođe, predviđa da Kijev do kraja godine izmiri dug u iznosu od 3,1 milijarde dolara od ukupno 5,3 milijarde i od Gasproma kupi dodatni gas u pretplati. Moskva će dati Kijevu popust od sto dolara na ugovorenu cenu, pa će cena iznositi 378 dolara za hiljadu kubika.

Zima neće smetati istrazi na mestu pada Boinga u Ukrajini  - Istraga na mestu pada malezisjkog Boinga će se nastaviti bez obzira na zimu, izjavio je premijer Malezije Nadžib Tun Razak.

On je rekao da su se kijevske snage i Narodna vojska dogovorili o prekidu vatre, kako bi istražna komisija mogla opet nastaviti rad. Ostaci aviona će biti poslani u Holandiju, a ne u Maleziju, i istraga će se voditi pod rukovodstvom Holanđana, rekao je premijer.

Do sada su identifikovani svi Maležani – 43, koji su poginuli 17. jula prilikom pada Boinga. Od 298 ljudi u avionu, niko nije preživeo.

Plotnicki: Preko 80% ekonomije LNR okrenuto Rusiji  - Preko 80% ekonomije Luganske Narodne Republike orijentisano je ka Rusiji, a vlasti su spremne da razvijaju trgovinu sa RF, izjavio je novoizabrani predsednik LNR Igor Plotnicki. „Imamo mnogo toga i sve će imati prođu na teritoriji Ruske Federacije", rekao je Plotnicki.

Istok Ukrajine najopasnije mesto za novinare u Evropi  - "Istok Ukrajine je najopasnije mesto za rad novinara u Evropi, tamo su mnogi izgubili život ili bili ranjeni." Ovo je izjavio komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nil Mujžnijeks u Strazburu na seminaru o zaštiti novinra i ukidanju nekažnjivosti za zločine počinjene nad njima.

Generalni direktor UNESKO Irina Bokova pozvala je vlade svih zemalja da obezbede operativnu i temeljnu istragu slučajeva u kojima su nastradali novinari. Ukrajina - iz minuta u minut -

Od početka specijalne operacije kijevskih vlasti poginulo je četvoro novinara iz Ruske Federacije, jedan iz Italije i jedan iz Ukrajne. Među njima je i fotoreporter naše agencije MIA Rosija sevodnja Andej Stenjin.

Moskva razočarana interpretacijom Evropske unije izbora u Donbasu  - Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov razočaran je interpretacijom proteklih izbora u Donbasu Federike Mogerini, šefice evropske diplomatije.

„Glasanje je prema njenom sudu nezakonito, a EU izbore neće prizanti. Takođe se tvrdi da su izbori organizovani iako su po slovu i duhu u suprotnosti sa minskim sporazumom. Mogu da izrazim razočaranje takvom interpretacijom i pokušajem da se izbori predstave kao stvar suprotna minskom sporazumu“, rekao je Vladimir Čižov.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 04.11.[2014-11-05 06:41:13]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Medvedev: Jedinstvo građana Rusije – osnova mirnog, prosperitetnog i dostojanstvenog života[2014-11-04 16:36:04]

Premijer RF Dmitrij Medvedev je čestitao Dan narodnog jedinstva građanima Rusije i istakao da je u...

Predsednik LNR zvanično stupio na dužnost[2014-11-04 16:34:16]

U Lugansku je održana inauguracija izabranog predsednika Luganske Narode Republike Igora Plotnickog, prenose RIA Novosti. Plotnicki se...

Generalni sekretar Saveta Evrope planira da poseti Moskvu[2014-11-04 16:30:31]

Generalni sekretar Saveta Evrope Turbern Jagland planira da poseti Moskvu 27. novembra. Njegov pres-sekretar je izjavio da...

Nova šefica evropske diplomatije ne veruje u sankcije[2014-11-04 16:28:51]

Vrhovni komesar EU za spoljne poslove Frančeska Mogerini nije sigurna u političku snagu evropskih sankcija protiv...

Soči 2015. godine domaćin Svetskih igara za invalide[2014-11-04 16:27:36]

Svetske igre Međunarodne sportske federacije invalida (IWAS) će se 2015. godine održati u Sočiju, saopšteno je...

Njujork: Na mestu kula bliznakinja otvorena „Kula slobode“[2014-11-04 16:25:59]

U Njujorku je, 13 godina posle terorističkih napada 11. septembra, posle remonta otvoren Setski trgovinski centar. Gradnja...

Putin: Rusija je dokazala da je sposobna da brani svoje nacionalne interese[2014-11-04 16:22:36]

Dan narodnog jedinstva je simbol predanosti građana Rusije svojoj zemlji, njen suverenitet je isto toliko na...

Izrael otvorio granicu sa sektorom Gaza[2014-11-04 16:19:08]

Izrael je otvorio oba prelaza na granici sa sektorom Gaza, koji su bili zatvoreni prošle nedelje...

Putin položio cveće na spomenik Minjinu i Požarskom[2014-11-04 16:16:58]

Na Dan narodnog jedinstva predsednik Rusije Vladimir Putin je položio cveće na spomenik Minjinu i Požarskom...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.