Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 03.11.

Izvor: Vostok.rs, 04.Nov.2014, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 03.11.

04.11.2014. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 




Pregled dešavanja na ratištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u Novorusiji za 03.11.

Kijev ponovo govori o ruskoj vojnoj tehnici u Ukrajini - Kijevske snage su navodno primetile „intenzivno kretanje“ vojne tehnike i „žive snage“ iz Rusije u Donbas. To je izjavio predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisenko. Pritom, on nije predstavio nijedan dokaz.

Rusija je više puta izjavljivala da nije učesnik unutarukrajinskog konflikta i apsolutno ne odgovara za događaje: u zemlji nema ni agenata ruskih specijalnih službi, ni ruske vojske.

Video vesti za 03.11.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



Granatiranje manastira kod aerodroma u Donjecku zapaljivim bombama 

Tenk T-34 (spomenik) ponovo u akciji 

Peski - pozicija brigade "Vostok" Narodne vojske



Kijevske snage na 31. punktu

Eksplozija automobila na punktu kijevskih snaga u Mariupolju

Uništavanje punkta kijevskih snaga

Glasanje na prvoj liniji fronta - aerodrom u Donjecku

Intervju sa Igorom Strelkovim

Putin: Rusija neće ulaziti u konfrontacije ako joj nisu nametnute





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 03.11. 


CIK DNR:  Donbas više nije deo Ukrajine, svidelo se to nekom ili ne  - Izbori održani u Donjeckoj Narodnoj Republici konačno su utvrdili odvajanje od Ukrajine, izjavio je u Donjecku šef CIK-a Roman Ljagin.

„Izbori su bili legitimni i bez prekršaja, koji bi mogli da utiču na njihov ishod. Trenutno imamo legitimnu vlast, Donbas više nije deo Ukrajine, svidelo se to nekom ili ne“, rekao je Ljagin.

On je naglasio da će ovih dana biti održana inauguracija novog predsednika, koji će položiti zakletvu.

Ambasadori zemalja EU sutra o izborima u DNR i LNR  - Odbor za politiku i bezbednost EU, koji zaseda na nivou amasadora, u utorak će razmotriti izbore u DNR i LNR i druge događaje u Ukrajini. Šef evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da su izbori u DNR I LNR nezakoniti i da predstavljju prepreku za regulisanje ukrajinske krize.

Odbor može da iznesi zajedniči stav EU po pitanjima, koja spadaju u njegovu kompetenciju, ali ne donosi odluke iz oblasti spoljne politike na nivou Saveta EU, kao što to čini Odbor stalnih predstavnika uz postojanje odgovarajućeg mandata EU.

Rusija izdvojila 36 miliona za pomoć ukrajinskim izbeglicama  - Rusija će pružiti pomoć izbeglicama iz Ukrajine u iznosu od 36 miliona dolara. Odgovarajuće rešenje potpisao je premijer Dmitrij Medvedev. Novac je namenjen za socijalne i egzistencijalne potrebe onih, koji za sada borave u privremenom smeštaju. Najveći deo novca biće usmeren ministarstvu zdravlja RF za pružanje medicinske pomoći izbeglicama.

Prema podacima Federalne migracione službe RF u Rusiju je stiglo 830.000 ljudi, od kojih je privremeni azil dobilo preko 200.000.

Predsednik Luganske Narodne Republike pobedio na izborima  - Aktuelni predsednik Luganske Narodne Republike Igor Plotnicki osvojio je 63,8% glasova na juče održanim izborima, saopštava CIK LNR, nakon što je prebrojan kompletan materijal.

Poslaničke mandate u Narodnom savetu ove republike obezbedili su pokret „Mir Luganšćini“, na čijem je čelu Plotnicki, a koji je osvojio 69,42% (uzimajući u obzir glasanje na teritoriji LNR i na mestima privremenog boravka izbeglica u RF) i Luganski ekonomski savez. Izlaznost je iznosila 68,71%.

Evropa, Kijev i SAD ne priznaju izbore u Donbasu  - SAD, EU i Kijev odbijaju da priznaju izbore u DNR i LNR, smatrajući da su oni u suprotnosti sa minskim sporazumom. Generalni sekretar Ban Ki Mun nazvao je izbore uzaludnim. Predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini kaže da su izbori „nova prepreka na putu ka miru u Ukrajini“.

"Sjedinjene države osuđuju izbore u samoproglašenim narodnim republikama." Ovo je saopštio zvanični predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Mark Stroh.

Strani posmatrači su, sa druge strane, izjavili da su izbori bili u skladu sa evropskom praksom.

Premijer Zaharčenko vodi na izborima za predsednika DNR  - Aktuelni premijer Donjecke Narodne Republike Aleskandar Zaharčenko vodi na predsedničkim izborima u Donjeckoj Narodnoj Republici. Prema podacima centralne izborne komisije posle prebrojanog kompletnog materijala, za njega je glasao 765.340 birača.

Na drugom mestu nalazi se potpredsednik Saveznog parlamenta Novorusiije Aleksandar Kofman, za koga je glasalo 111.000 birača.

Na izborima je učestvovalo 1.012.000 ljudi, od kojih je „na daljinu“ glasalo 104.540. Na izborima za Narodni savet vodi partija Donjecka republika, čiju listu predvodi Zaharčenko i za koju je glasalo 662.000 iazšlih na izbore. Prema podacima CIK-a nije bilo prekršaja, koji bi mogli da utiču na tok glasanja.

Izbori u DNR bili transparentni i imali demokratski karakter  - Posmatrači iz Evrope saopštili su da su izbori u Donjeckoj Narodnoj Republici bili transparentni i imali demokratski karakter.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske Žan Klod Šefhauzen izjavio je u Donjecku da izborni rezultati u potpunosti reflektuju realna stremljenja naroda.

Prema rečima italijanskog senatora Lučija Malana, glasanje je u potpunosti zadovoljilo međunarodne standarde, potštovana je tajnost i nezavisnost. On je takođe naglasio da ga je impresionirao broj glasača na biralištima, da je atmosvera na izborima bila apsolutno spokojna i da nije bilo nikakvih pritisaka.

„Želeli bismo da glasanje donese mir ovom regionu“, naglasio je posmatrač.

DNR I LNR sumiraju rezultate juče odžranih izbora  - U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici sumiraju se rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Posle prebrojanih preko 50% glasačkih listića, aktuelni premijer Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko osvojio je preko 70% glasova. Pokret "Donjecka republika" na čijem se čelu nalazi Zaharčenko obezbedio je podršku preko 60% birača na izborima za Narodni savet. Preko milion ljudi izašlo je juče na izbore.

U Luganskoj Narodnoj Republici vodi aktuelni lider Igor Plotnicki. Posle prebrojanih 28% glasačkih listića on ima podršku preko 63% birača.

Na izborima za parlamnt u vođstvu je pokret "Mir Luganšćini", čiju listu predvodi premijer, koji je dobio 69% glasova.

Na izborima u DNR pobedio premijer republike  - Prema istraživanjima javnog mnjenja, na predsedničkim izborima u Donjeckoj Narodnoj Republici pobeđuje aktuelni premijer republike Aleksandar Zaharčenko. On je dobio 81,37 odsto glasova, kaže šef Centralne izborne komisije Roman Ljagin. Ukrajina - iz minuta u minut -

Poslanik Vrhovnog saveta, veteran specijalne jedinice „Berkut“ Jurij Sivokonjenko i prvi zamenik predsednika parlamenta Novorusije Aleksandar Kofman su dobili 9 odnosno 9,73 odsto glasova.

U nedelju su u DNR i LNR održani predsednički i parlamentarni izbori.

Identifikovani svi malezijski putnici oborenog Boinga  - Identifikovana su sva tela državljana Malezije koji su poginuli prilikom obaranja Boinga 777 na istoku Ukrajine. U avionu su bila ukupno 44 Malezijca, prenose RIA Novosti. Tako je broj identifikovanih žrtava dostigao 289. Ukupno je u avionu koji je 17. jula oboren na teritoriji Donbasa bilo 298 putnika.

Kijev ne priznaje izbore u DNR i LNR  - Predsednik Ukrajine je izjavio da izbori u DNR i LNR predstavljaju grubo kršenje dogovora postignutih u Minsku o regulisanju konflikta na jugoistoku zemlje.

Kijev neće priznati rezultate izbora, prenosi pres služba ukrajinskog predsednika. Porošenko je istakao da su već sada vodeće zemlje sveta i međunarodne organizacije osudile te izbore.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 03.11.[2014-11-04 08:15:26]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Rusija obeležava Dan narodnog jedinstva[2014-11-04 08:05:59]

Smutno vreme

RPC: uništavanje hrišćana u Siriji vodi civilizacijskoj katastrofi[2014-11-04 08:02:06]

Uništavanje hrišćanske manjine u Siriji može da vodi potpunom nestanku hrišćana na čitavom Bliskom Istoku, odnosno,...

Arhangelsk - vojno-patriotska akcija "Straža sećanja"[2014-11-04 07:03:29]

Arhangelsk će prihvatiti u novembru vojno-patriotsku akciju "Straža sećanja", čiji je cilj traženje ostataka palih sovjetskih...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut[2014-11-04 00:01:00]

Nastavljene borbe

CIK DNR: Donbas više nije deo Ukrajine, svidelo se to nekom ili ne[2014-11-03 18:40:14]

Izbori održani u Donjeckoj Narodnoj Republici konačno su utvrdili odvajanje od Ukrajine, izjavio je u Donjecku...

Festival ``Blistavi Anđeo`` će predstaviti gledaocima Dobru sinematiku[2014-11-03 18:16:25]

Filmovi iz 26 zemalja učestvovaće u konkursnom programu 11. dobrotvornog festivala "", koji se održava od...

Ambasadori zemalja EU sutra o izborima u DNR i LNR[2014-11-03 13:58:20]

Odbor za politiku i bezbednost EU, koji zaseda na nivou amasadora, u utorak će razmotriti izbore...

Mediji: Merkel prihvata izlazak Velike Britanije iz EU[2014-11-03 13:50:39]

Nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom dozvolila je mogućnost izlaska Velike...

Rusija izdvojila 36 miliona za pomoć ukrajinskim izbeglicama[2014-11-03 13:48:34]

Rusija će pružiti pomoć izbeglicama iz Ukrajine u iznosu od 36 miliona dolara. Odgovarajuće rešenje potpisao...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: strane koje su potpisale minske sporazume da potvrde svoje obaveze

Izvor: Vostok.rs, 04.Nov.2014

04.11.2014. -..Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na strane koje su sklopile minski sporazum da potvrde svoje obaveze u njegovom sprovođenju...Kijevske vlasti i Narodna vojska u septembru su u Minsku usaglasili primirje i niz pitanja o statusu Donbasa. Kijevske vlasti zakazale su lokalne izbore...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.