Ukrajina bira parlament

Izvor: RTS, 26.Okt.2014, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina bira parlament

U većem delu Ukrajine održavaju se prevremeni parlamentarni izbori. Oko 30 miliona registrovanih birača glasa za 450 poslanika Vrhovne rade po kombinovanom sistemu - polovina poslanika se bira po proporcionalnom sistemu s listama, a polovina po većinskom sistemu.

Glasanja neće biti u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajine.

Za glasanje je formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dve oblasti neće glasati.

Izborni listići nisu poslati u okruge u Donjecku, Gorlovki, Šahtjorsku, Makejevki, u Lugansku, Krasnom Luču, Krasnodonu, Alčevsku i Starobeševu.

UNIAN navodi da "u skladu sa zakonom o statusu privremeno okupiranih teritorija na Krimu i u Sevastopolju, na kojima ima 12 većinskih okruga, izbori neće biti održani".

Na taj način, od 225 okruga, izbori se neće održavati u 27 okruga, što znači da će u parlamentu biti izabrano najviše 423 od potrebnih 250 poslanika, navodi ukrajinska agencija.

Zbog raspada vladajuće koalicije, ukrajinski predsednik Petro Porošenko 25. avgusta raspustio je skupštinu i za 26. oktobar zakazao vanredne izbore.

Porošenko stigao je danas, na dan izbora, u iznenadnu posetu istoku zemlje, poprištu borbi ukrajinske vojske i proruskih snaga.

"Stigao sam u Donbas", napisao je Porošenko na svom Tviter nalogu, a na pratećoj fotografiji prikazan je u kamuflažnoj uniformi kako gleda kroz otvorena vrata helikoptera, preneo je AFP.

Nema informacija o tačnom mestu u regionu gde je ukrajinski predsednik došao, samo da se radi o delu pod kontrolom proruskih snaga.

Porošenko je juče pozvao Ukrajince da izađu na birališta i istakao da je uveren da će posle izbora biti izabrana "proukrajinska i proevropska" skupština.

Porošenko je rekao da je stari saziv Vrhovne Rade raspustio "ne samo zato što je dugo bila poslušan instrument u rukama diktatora", nego i zato što se tokom nekoliko meseci uverio u njen izuzetno nizak reformski potencijal.

Donjecka i Luganska Narodna Republika planiraju da svoje izbore za predsednike i poslanike održe 2. novembra.

Sukobi na istoku Ukrajine odneli su više od 3.000 života, a samo od primirja 5. septembra više od 300, ali i ruinirali privredu te zemlje pošto se očekuje pad BDP-a ove godine između sedam i deset odsto. 

Mada su na ovim izborima ulog granice i opstanak države, postoji nada da će glasanje doneti stabilniji politički sistem u kojem će biti započete reforme, ocenjuje britanski Bi-Bi-Si.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.