Izvor: RTS, 24.Okt.2020, 09:44

Ujedinjene nacije, globalna vlada meke moći

Ujedinjene nacije slave 75. godišnjicu kao međunarodna organizacija nastala na zgarištu Drugog svetskog rata, zamišljena da ujedini države i narode. Iako kritikovana da je previše birokratska, spora i skupa, odraz je većine svojih članica. I dalje bez alternative u očuvanju međunarodnih normi sa centralnom misijom da se bori za mir, ljudska prava, jednakost i dostojanstvo svih u svetu.
Uprkos svojim slabostima, UN ostaju jedina globalna institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja okuplja 193 države članice, regionalne organizacije i globalne korporacije. Ostaju ključni promotor normi i ideja koje služe kao katalizatori globalnih politika i deluju kao fokusna tačka za usmeravanje pažnje ka globalnim ili regionalnim problemima.

Uprkos povremenim skandalima i neefikasnošću na terenu, očuvanje mira UN ostaje jedan od najuspešnijih alata za suzbijanje sukoba i podršku miru u istoriji čovečanstva. Širok spektar programa i fondova UN pruža osnovne usluge i resurse u nekim od najnepristupačnijih i najopasnijih regiona na svetu.
Nijedna organizacija ne može da parira njenim logističkim mogućnostima kada je reč o Svetskom programu za hranu ili pružanju osnovne zdrastvene zaštite i iskorenjivanju bolesti kao što su male boginje ili malarija. 
UN su često odražava rivalstvo i napetost, a ne izraz mitske međunarodne zajednice. I dalje je to visokopolitizovano mesto, gde se inspirativni humanitarizam sudara sa nacionalnim interesima. Kao i svaka organizacija u kojoj rade ljudi, ona predstavlja najbolje od svih i najgore od svih svetova – ali sigurno neće prestati da bude važna.
Snaga UN ostaje u njenim "gravitacijama i mekoj moći", jer vlade raznih zemalja po svetu mogu da odbiju sve, ali ne i UN. UN odlaze na mesta gde vodeće svetske države odbijaju da se uključe ili nisu dobrodošle. Obezbeđuju glavninu mirovnih snaga po svetu čiji je glavni mandat najčešće da zaštite civile. 
Samo UN mogu da odrede dnevni red delovanja na pitanjima koja utiču na budućnost čovečanstva i za koja nijedna pojedinačna nacija ne želi da preuzme odgovornost, poput Agende za održivi razvoj do 2030. ili Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Zato UN nisu nevažne, iako ih ta tvrdnja proganja od osnivanja. Alternativa je neuređeni svet kojim upravlja realpolitika i odnos snaga moći, ili kako je to jednom rekao drugi po redu generalni sekretar UN Dag Hamaršeld: "UN nisu stvorene da bi čovečanstvo odvele u raj, već da bi spasile čovečanstvo iz pakla."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.