Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašen požar koji je pretio Bazilici preobraženja na severu Izraela

Šumski požar na severu Izraela koji je pretio crkvi podignutoj na mestu preobraženja Isusovog po hrišćanskom verovanju je ugašen, a bogomolja nije oštećena, rekli su danas vatrogasci.

Požar na gori Tavor, gde se nalazi Bazilika preobraženja, izbio je u četvrtak i uglavnom je ugašen do kasno uveče u petak, ali su ponovo izbijali manji požari, rekao je portparol vatrogasne službe Dudi Perec za Frans pres.

"Crkva nije oštećena", dodao je on, objasnivši >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je spaljeno žbunje i drveće.

Policija je rekla da se ne sumnja da je požar podmetnut.

U Izraelu su prošle nedelje zabeležene rekordno visoke temperature, praćene jakim vetrovima, malom vlažnošću vazduha i požari su izbili širom zemlje.

Katolička bazilika koja je izgrađena 1924. godine nalazi se na vrhu šumovite gore Tavor na mestu gde je po hrišćanskim Jevanđeljima Isus išao praćen apostolima Petrom, Jovanom i Jakovom kojima se ukazao obasjan svetlošću i razgovarao sa prorocima Mojsijem i Ilijom.

Stotine hiljada hodočasnika posećuje svake godine tu crkvu. Bogomolja se ne snabdeva vodom niti ima kanalizacionu mrežu.

Kustos Svete zemlje Frančesko Paton je pozvao izraelske vlasti da "ispune svoje obaveze i osiguraju redovno snabdevanje vodom i kanalizacioni sistem, makar i elementaran".

"Osiguranje slobode veroispovesti i pristupa svetim mestima uključuje dužnost da se obezbede osnovne usluge i čuvaju životi monaha i posetilaca", naveo je on saopštenju.

Portparol izraelske Uprave za vodu je odgovorio da bi cenu takve infrastrukture trebalo da plati crkva, a ne država.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.